Bialetti

Bialetti werd opgericht in 1918 door Alfonso Bialetti. Hij richtte een werkplaats op in het noordwesten van Italië waar hij zich toelegde op het bestuderen, ontwerpen en maken van aluminium producten. De echte doorbraak voor Bialetti kwam in 1933 toen de aluminium koffiemaker “Moka Express” op de markt kwam. Tot vandaag is de “Moka Express” nog altijd het best verkopende model in het Bialetti gamma. De Moka Pot is versierd met het bekende kleine mannetje met de grote snor: hét handelsmerk van Bialetti.

Moka potten Onderdelen Accessoires

Bekijk ons assortiment; van de klassieke Moka Express tot de Bialetti Venus

Wat is de Bialetti Moka Pot?

Bialetti is een traditioneel Italiaans merk en staat wereldwijd bekend om zijn Moka Potten. Vooral het iconische Moka Express model is een begrip geworden onder koffiedrinkers wereldwijd, en is verkrijgbaar in formaten van 1 tot 18 kopjes.

De Moka Pot kwam al op de markt in 1933 in Italië, maar kreeg zijn naam van de stad Mokha in Yemen. Yemen is niet alleen een vruchtbare bodem voor lekkere koffies, maar was ook een belangrijke schakel voor koffie export in de 18e eeuw

Met een Moka Pot zet je een intense, rijke koffie. De Moka Pot is een zetmethode om filterkoffie te zetten, hoewel de ervaring en body eerder doet denken aan een espresso dan aan een lichte Chemex filterkoffie bijvoorbeeld. De Moka Pot zet koffie met stoomkracht. De stoom van het hete water bouwt druk op, en zo wordt het water vanuit het onderste deel naar boven gestuwd. Daar komt het water met de gemalen koffie in contact, en filtert het door de metalen filter met een intense koffie als resultaat.

Koffiezetten Met Een Bialetti Moka Pot

De druk in een Moka pot gaat tot 3 bar – een espressomachine geeft in vergelijking 9 bar druk. Je kan de twee dus niet helemaal vergelijken, maar de druk en de metalen filter zorgen samen voor een volle koffie met meer body richting een espresso, dan een andere zetmethode zonder druk en met papieren filter.

Koffie heeft over heel de wereld een plekje veroverd in onze harten en huiskamers. De keuze van je koffiemachine en koffiebonen is enorm bepalend voor de koffie die je drinkt. Voor zij die graag genieten van een intense koffie, is de Bialetti Moka Pot de perfecte keuze. Bekijk hier alle modellen van de Moka pot, geschikt voor verschillende warmtebronnen, van gas tot inductie.

Hoe gebruik je de Bialetti Moka Pot?

De Moka Pot is met zijn eenvoudige design een toegankelijke zetmethode om keer op keer lekkere koffie te zetten. In het Moka Pot gamma zijn er ondertussen modellen voor verschillende warmtebronnen, dus je kan het juiste potje kiezen voor jouw vuur.

Hoe zet je een koffie met de Moka Pot? Volg onderstaande stappen en geniet van een heerlijke koffie!

    1. Vul de basis (het onderste deel van de pot, ook wel de upper chamber genoemd) met gefilterd heet water tot aan het veiligheidsventiel.
    2. Maal je favoriete verse koffiebonen op een fijne maalstand (fijner dan filter, minder fijn dan espresso) en vul de filter met de gemalen koffie. Zorg ervoor dat de filter volledig gevuld is, zonder de koffie aan te duwen.
    3. Bevestig het bovenste deel aan de basis en plaats de Moka Pot op de warmtebron.
    4. Hou de Moka Pot in de gaten: zodra de koffie in het bovenste deel begint te lopen, haal je de Moka Pot van de warmtebron. Doe het deksel terug dicht en wacht tot de koffie volledig in het bovenste compartiment gevloeid is.
    5. Giet de koffie meteen in een tasje en geniet!

Het belangrijkste bij het zetten van een lekkere koffie met de Moka Pot is de temperatuur van het water. Door te starten met heet water vermijd je een bittere, metaalachtige smaak in je koffie die wordt veroorzaakt door koud water te koken in de Moka Pot. Als je warmtebron te heet staat, zal de koffie uit de Moka Pot spuiten en spetteren: houd de Moka Pot meteen onder koud water om te vermijden dat je koffie gekookt wordt. Ook dit zorgt voor bittere, onaangename smaken. Probeer de Moka Pot dus traag te verwarmen op een laag vuur voor de beste resultaten.

Hoe Gebruik Je De Bialetti Moka Pot?

Filterplaatjes & filtertrechters

Bialetti

Bialetti Moka Pot Onderhoud

Wil je zo lang mogelijk genieten van je Bialetti Moka Pot, dan is het belangrijk om de koffiezet goed te onderhouden. Reinig alle onderdelen van de Moka Pot na elk gebruik met warm water. De Moka Pot is niet geschikt voor de afwasmachine: het water is vaak te heet en de detergent zal het aluminium beschadigen.

Verder kan je de Moka Pot nieuw leven inblazen met een nieuwe rubberen ring en filter. Na veelvuldig gebruik verslijt namelijk de rubberen ring die de twee delen van de Moka Pot naadloos met elkaar afsluit. De ring kan bij slijtage verharden en barstjes vertonen, en zal koffiegruis doorlaten in je tas koffie. Een siliconen ring is een goed alternatief: het materiaal is soepeler en gaat langer mee.

Ook de filter kan na verloop van tijd aan vervanging toe zijn. De levensduur van de filter is afhankelijk van hoe vaak je de Moka Pot gebruikt, maar ook van de waterkwaliteit. Kraantjeswater bevat vaak te veel calcium, wat zich omzet in kalkaanslag op je materiaal. De gaatjes in de filter kunnen door kalk en restjes koffie verstopt raken, waardoor het water niet meer vlot kan doorstromen. Als je merkt dat je koffie niet meer de vertrouwde smaak heeft, is het aangeraden om de filter te vervangen.

Bekijk hier ons aanbod aan Bialetti Moka Pot onderdelen.

Accessoires