Specialty Coffee

Specialty Coffee

Lees hier alles wat je altijd al wilde weten over specialty koffie!

BEAT THE HEAT: Iced black coffees

Beat The Heat: Iced Black Coffees

Tijdens de zomermaanden ruilen we massaal onze warme cappuccino’s en espresso’s in voor iced koffies. Dezelfde cafeïne shot en heerlijke koffiesmaak, maar dan in een verfrissend jasje om de warme temperaturen tegen te gaan – heerlijk!
De klassieke iced cappuccino’s en iced lattes zijn de meeste mensen wel bekend, maar wat zijn de opties voor hen onder ons die hun iced koffie het liefste zwart drinken? Hier geven we een kort overzicht van verschillende soorten iced black koffies en hoe ze precies verschillen van elkaar. Zo heb jij de juiste kennis om op je volgende terrasje jouw favoriete iced black coffee vlot te kunnen bestellen!

Cold brew, cold drip, iced americano, iced filter en nitro. Het zijn termen die je misschien al hebt horen vallen, maar wat houden ze precies in, en welke iced zwarte koffie past het beste bij jouw voorkeur in smaak?

Cold brew

Cold brew is waarschijnlijk de meest bekende soort iced black coffee. Je maakt cold brew door koud water aan gemalen koffie toe te voegen, en dit zo te laten trekken (volgens de “immersion” techniek), meestal gedurende een hele nacht. Dan wordt heel de batch gefilterd met behulp van bijvoorbeeld een neteldoek om het koffiegruis er uit te zeven. Nog een ijsblokje erbij en je cold brew is klaar!

Net als andere koffiebereidingen vraagt cold brew een specifiek recept: je moet op zoek gaan naar de juiste verhouding gemalen koffie en water, en de beste maalgraad (doorgaans grover gemalen). Dit recept kan ook verschillen naargelang welke koffie je precies gebruikt. Wel vind je over het algemeen dezelfde eigenschappen terug bij cold brews: een glas met een stevig cafeïnegehalte, een vollere body met rijke zoete smaken, en iets minder acide of frisse toetsen.

Met een french press kun je op een eenvoudige manier thuis zelf cold brew maken.

Cold drip

De naam zelf toont al aan dat hier een andere techniek gebruikt wordt, namelijk de drip of pour over techniek. Voor een cold drip heb je al wat meer materiaal nodig: een speciale dripper, een reservoir met ijswater en een kan waarin je de koude koffie opvangt. Je laat namelijk koud water heel langzaam over de gemalen koffie druppelen, met na enkele uren een frisse cold drip als resultaat.

Een cold drip geeft meer florale smaken, maar je drinkt ook een zoetere en vollere koffie dan wanneer je een warm gebrouwen koffie drinkt.

Cold Drip
Iced Filter

Iced filter

Een iced filter of flash brew is een ideale methode voor wanneer je snel een koude filterkoffie wil drinken. De techniek is dezelfde als een klassieke hete drip of pour over koffie, maar een deel van de totale hoeveelheid water is bij een iced filter ijs. Ook hier zijn er verschillende recepten terug te vinden, maar een goede basisregel is 30% tot 40% ijsblokken en 60% tot 70% heet water.

Je vult je serveerkan al met de nodige hoeveelheid ijs, en verder maak je je pour over op de serveerkan met heet water, net zoals je altijd doet bij een pour over (zoals een V60 of Kalita). Ook hier speel je best met je maalgraad en hoeveelheid koffie, maar het resultaat is een frisse filterkoffie waarin je goed de specifieke tasting notes van de koffie terugvindt. Iced filter heeft ook een lichtere body en doorgaans meer aciditeit.

Voor wie meteen aan de slag wil, hebben we hier een recept uitgewerkt. Veel plezier!

Iced americano

De iced americano is een buitenbeentje in de reeks iced blacks. Het is namelijk het enige espresso-based drankje en wordt dus gemaakt met een espressomachine.
Doorgaans wordt er aan de hete espresso shots voorzichtig koud water toegevoegd, zodat de crema van de espresso nog intact blijft, maar de temperatuur wel voldoende daalt. Je kan ook de espresso op een glas vol ijsblokken laten lopen: hiermee gaat de crema verloren, maar heb je wel snel een ijskoud drankje.

Iced americano is ideaal voor de liefhebbers van de vollere body en meer “traditionele” smaken die espresso geeft, en het is ook op gemiddeld 25 seconden klaar!

Beat The Heat: Iced Black Coffees

Nitro

Je zou haast denken dat je een fris getapt biertje voor je neus krijgt wanneer je voor de eerste keer een nitro koffie besteld. Nitro is namelijk een cold brew koffie waar stikstof (in het Engels nitrogen of nitro) aan toegevoegd wordt. Het drankje komt doorgaans ook uit een tap, want dat is nu eenmaal de gemakkelijkste manier om stikstof toe te voegen. Het resultaat is een glas koffie met prik en een schuimlaagje, en zo lijkt de vergelijking met een donker biertje helemaal niet zo gek!

Nitro heeft ook meer volle, rijke smaken, maar stikstof geeft de koffie een erg romig en tegelijk sprankelend mondgevoel. Een heel uniek drankje dat je zeker eens moet proberen als je het op de menu kan terugvinden!