Specialty Coffee

Specialty Coffee

Lees hier alles wat je altijd al wilde weten over specialty koffie!

Blend versus single origin

Blend Versus Single Origin

Zowel in onze eigen espressobar als in verschillende andere specialty coffee bars heb je tegenwoordig als klant de keuze tussen blend en single origin, en die beslissing kan zeker een grote impact hebben op je koffiebeleving. Maar wat is nu precies het verschil tussen de twee termen? En wanneer kies je nu voor welke bonen? Dat leggen we hier voor je uit.

Wanneer spreken we over een blend?

De term blend zegt het eigenlijk al zelf: een blend is een mengeling van verschillende koffiebonen uit verschillende landen. De bedoeling van een blend is doorgaans een herkenbaar smaakprofiel te bieden aan klanten, en zo een basis te geven waar klanten altijd op kunnen terugvallen als ze van hun vertrouwde koffie willen genieten.

Blends

Een blend is van smaak vooral in balans, neem nu als voorbeeld de blend die we in Caffe Mundi gebruiken. Deze blend bevat bonen uit Colombia, Brazilië en Ethiopië. De Braziliaanse koffie zorgt voor het ronde, aangename mondgevoel. De Colombia geeft meer nootachtige, chocoladige toetsen en is lichtjes floraal. De Ethiopische bonen vullen deze florale smaken verder aan, en zorgen voor een frisse aciditeit. Zo heeft de Mundi blend een evenwichtig smaakprofiel, en met melkbereidingen krijg je een erg romig en vol tasje koffie. De blend is dus gemaakt om én zwart én met melk te drinken.

Wanneer spreken we van Single Origin?

Een single origin daarentegen, houdt in dat de koffiebonen uit één enkel land of één regio komen. Zo kan je in Caffe Mundi bijvoorbeeld kiezen tussen bonen uit Ethiopië, Costa Rica, Colombia… De barista maakt dan jouw koffie op basis van één single origin koffie, en jouw tasje bevat dus enkel bonen uit die ene gekozen origine.

Single origin is eigenlijk nog een brede term, want je kan ook spreken over single farm (hier komen de bonen van één enkele plantage) of zelfs microlot (de bonen komen dan van een specifieke koffie variëteit uit één specifieke plantage). Maar het belangrijkste aspect aan single origin is de “traceability”, namelijk dat je als aankoper, brander of zelfs consument exact weet van waar je koffie komt, en hoe de afkomst van de boon zich uit in de smaak van je koffie.

Single Origin

Want in tegenstelling tot de blend, heeft een single origin koffie een meer specifieke smaak dan het evenwicht van een blend. Je kiest voor uitgesproken tasting notes, en ook de manier waarop de bonen verwerkt zijn, gaat meer directe impact hebben op het smaakprofiel dan bij een blend. Als je in Caffe Mundi bijvoorbeeld de Colombia El Para kiest, komen de volle, pure chocolade toetsen meer tot uiting, samen met wat zwarte thee en limoen. Deze unieke smaken van de El Para komen minder uitgesproken naar voor in de blend, waarin de El Para uitgebalanceerd wordt met bonen uit Ethiopië en Brazilië.

Ook anders dan bij een blend is dat een single origin niet altijd bedoeld is om met melk te drinken. Sommige specifieke notes van een single origin combineren nu eenmaal niet even goed met melk dan andere. Dit is natuurlijk ook een kwestie van persoonlijke smaak, maar laat je in je keuze zeker begeleiden door je barista. Zo kan het zijn dat zij je aanraadt om een Rwanda eerder zwart te drinken, en je bijvoorbeeld voor een cappuccino eens een Guatemala kan proberen.

Blend Vs Single Origin Cartoon

Is een single origin per definitie dan beter dan een blend? Of andersom? De keuze die je als koffiedrinker maakt, heeft in de eerste plaats vooral te maken met jouw persoonlijke voorkeur. Je kiest je bonen op basis van smaken die je lekker vindt, en zo heb je altijd een lekker tasje koffie om van te genieten, of dit nu toevallig een blend is of single origin.

Blend Versus Single Origin

Maar het valt wel op dat single origins doorgaans een hogere kwaliteit hebben dan de bonen in blends. Want waarom zou je een boon met zo’n uniek en uitzonderlijk smaakprofiel willen “verdoezelen” door het in een blend te verwerken? Er gaat dus vaak meer aandacht, tijd en geld naar lots met veel potentieel, om zo de kwaliteit en eigenheid verder omhoog te drijven. Verder zie je bij de eindconsument (jij dus!) ook steeds meer interesse voor een koffie met een verhaal, een koffie met eigenheid.En ook dat vind je meer terug bij single origin koffies.

Het belangrijkste is dat jij een koffie drinkt waar je blij van wordt. Dus we raden je aan om te blijven proeven en ontdekken.

And when in doubt, ask your barista!