Home Barista

Home Barista

Lees hier alles wat je altijd al wilde weten over specialty koffie!

dosing funnel en molenonderhoud

Clean Workstation &Amp; Maintenance: Dosing Funnel En Molenonderhoud

Als (thuis)barista ben je vooral bezig met het zetten van de lekkerste espresso’s. Toch is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan een propere workflow: dit maakt het koffiezetten namelijk aangenamer en sneller! In een koffiebar is het onvermijdelijk dat je tijdens een drukke shift wat morst of er restjes koffiegruis rond je workstation liggen. Maar als thuisbarista is het prettig dat je keuken of coffee corner er netjes bijligt zodat je niet de stofzuiger moet bovenhalen na elke koffie die je zet.

Dosing funnel

De tool bij uitstek om je aanrecht en molen proper te houden, is een dosing funnel. Een dosing funnel is ontwikkeld om de gemalen koffie van uit de molen rechtstreeks naar het midden van je portafilter te sturen of funnelen.

Nu, met de meeste molens kan je al rechtstreeks in de portafilter malen, soms zelfs hands-free dankzij een vork waar je de portafilter in kan haken. Handig, maar vaak wordt het toch een boeltje. Wanneer de gemalen koffie uit de molen komt, zorgt statische elektriciteit er voor dat de koffie alle kanten uit gaat. Zelfs als de koffie perfect in de portafilter belandt, vormt er zich vaak een bergje dat je moet uitvlakken vooraleer je de koffie kan aantampen. En als je dan te onstuimig tampt, kan de gemalen koffie ook langs de randen van de portafilter vallen: een verspilling van koffie én een boeltje op het aanrecht.

Eureka Dosing Funnel Mignon

Een dosing funnel kan dit dus eenvoudig verhelpen, en het is ook een best goedkope oplossing.

Je zet de dosing funnel op de portafilter, en zo valt er geen enkel korreltje gemalen koffie langs de portafilter bij het malen. Om dan de gemalen koffie te verdelen, tik je eenvoudig met je hand tegen de zijkant van de portafilter of tik je de portafilter zachtjes tegen de tamping mat. En dit zonder dat de koffie uit de portafilter kan vallen.

Zo kan jij genieten van elke gram koffie die je maalt én blijft je aanrecht proper. Win win!

Eureka heeft een nieuwe dosing funnel ontwikkeld op basis van hun Mignon molens. Zo ben je er zeker van dat de dosing funnel past onder jouw Mignon en moet je niet gaan puzzelen met afmetingen en verschillende merken. De dosing funnel blijft dankzij een sterke magneet in de funnel base stevig zitten op de portafilter. Zo is stabiliteit gegarandeerd, hoe je de portafilter ook vasthoudt.

De dosing funnels hebben een zwarte finish, en komen met een diameter van 57 mm of 58.3 mm. 

Maintenance: molen en maalschijven

Bij een propere werkomgeving, hoort ook proper materiaal. Je dient je espressomachine en molen niet enkel langs de buitenkant regelmatig te reinigen met een vochtige doek, maar onderhoud op de onderdelen aan de binnenkant garanderen een langere levensduur van je machines.

De gebrande koffiebonen starten hun reis in de molen. De belangrijkste onderdelen om proper te houden zijn de hopper (hier doe je de ongemalen bonen in) en de maalschijven. Een propere hopper en maalschijven zijn belangrijk om een goede espresso te zetten.

Hopper

Niet-gemalen bonen geven kleine olie-deeltjes af, en deze deeltjes stapelen op aan de binnenkant van de hopper. Na verloop van tijd kunnen deze oliedeeltjes oxideren en een ranzige smaak afgeven op de bonen. En dit zelfs vooraleer de bonen nog maar gemalen zijn! Het is dus belangrijk om ongeveer twee keer per jaar je hopper te reinigen. Je sprayt reinigingsproduct op een propere doek en veegt de binnenkant van je hopper grondig af. 

Clean Workstation &Amp; Maintenance: Dosing Funnel En Molenonderhoud
Clean Workstation &Amp; Maintenance: Dosing Funnel En Molenonderhoud

De hopper hoeft niet extra nagespoeld te worden, hij is dan meteen klaar voor verder gebruik. Het product heeft geen impact op de smaak van de bonen en je uiteindelijke espresso.

Maalschijven

Maalschijven

De maalschijven malen de koffiebonen in heel kleine deeltjes tot een fijn (espresso)poeder. Tijdens het maalproces blijven een aantal van die deeltjes tussen de schijven plakken. Als deze deeltjes zich opstapelen, ga je na verloop van tijd minder precies malen, en ook de scherpte van de schijven lijdt er onder. Zo kan je de bonen niet consistent malen en besteed je onnodig veel tijd aan het bijstellen van je molen. 

Als je molen een viertal keer per dag bonen maalt, reinig je best elke zes maanden je molen. Hiervoor bestaat een poeder dat je net als koffiebonen maalt. De kristallen in het product verwijderen de opgebouwde oliedeeltjes en reinigen de maalschijven. Mochten er toch deeltjes van die kristallen in de molen achterblijven, heeft dit geen effect op je espresso. Het product is food-safe, glutenvrij en laat geen smaak achter. De maalschijven met een borsteltje afborstelen en stofzuigen is ook een eenvoudige manier om alles netjes te houden.

Door de maalschijven goed te onderhouden zal je langer plezier hebben van je koffiemolen, maar toch ga je de maalschijven op termijn moeten vervangen. Wanneer hangt af van de maalschijven en molen zelf, en doorgaans geeft de producent richtlijnen mee na hoeveel kilogram bonen de schijven moeten worden vervangen. Ook het materiaal van de maalschijven zal hier invloed op hebben, dus ga ook na of je stalen of keramische maalschijven hebt, of schijven met een titanium coating etc.

In onderstaande tabel heeft Eureka zelf een overzicht gemaakt per type maalschijf na hoeveel kg aan bonen je de maalschijven vervangt.

Clean Workstation &Amp; Maintenance: Dosing Funnel En Molenonderhoud

Burrs Typology

 
Hardend
steel
Pure
Diamand
TitaniumRose
Diamond

Red
Speed

Black
Diamond
D
I
A
M
E
T
E
R
50 mm250 kg

55 mm300 kg600 kg750 kg

60 mm350 kg800 kg

65 mm500 kg1000 kg1400 kg1400 kg

2000 kg

2400 kg
75 mm600 kg1300 kg1800 kg1800 kg

2500 kg

3000 kg
80 mm700 kg1450 kg2000 kg2000 kg

2750 kg

3300 kg
85 mm1600 kg

Andere tekenen dat je de maalschijven moet vervangen zijn:

  • de molen maalt inconsistent en de grind size is niet uniform
  • de extractietijd is inconsistent, ook al verander je niets aan de instellingen van de molen
  • de espresso smaakt vlak, ongeacht het recept dat je gebruikt
  • de randen van de maalschijven voelen bot aan

Aan de hand van deze tips weet je perfect wanneer je de maalschijven van de molen moet vervangen. Nog extra advies of hulp nodig? Contacteer ons of kom langs in de Cross Roast Experience Store om het samen te bespreken.

Magali Van Den Maegdenbergh
Bart Ghysels
Magali
Bart

Advies nodig?
+32 3 226 21 30

maandag t/m zaterdag
telefonisch van 10u00 tot 18u00.
per mail 24u per dag

Stel direct uw vraag