Home Barista

Lees hier alles wat je altijd al wilde weten over specialty koffie!

WELKE ESPRESSOMACHINE KOOP IK BEST?

Welke Espresspomachine Koop Ik Best?

Steeds meer mensen investeren in een espressomachine voor thuis. Dit heeft verschillende redenen. De afgelopen jaren is thuiswerk bijvoorbeeld sterk toegenomen, en thuiswerkers hebben evengoed behoefte aan een koffiepauze zoals op hun werkplek. Ook sijpelt de koffiebar cultuur onze woonkamers binnen: een lekkere espresso, cappuccino of filterkoffie zoals je die in je favoriete bar drinkt, willen koffieliefhebbers graag thuis nabootsen voor wanneer ze niet tot bij de koffiebar geraken. Het aantal thuisbarista’s en serieuze koffiefanaten neemt trouwens elk jaar ook toe, en voor steeds meer mensen is koffie een hobby op zich. Tot slot is het ook een financiële beslissing: als je meerdere keren per week geld uitgeeft aan take away koffie, heb je de machine misschien sneller terugverdiend dan je zou denken!

Wat jouw reden ook mag zijn, je zit waarschijnlijk met de grote hamvraag: welke espressomachine koop ik nu?

Steeds meer mensen investeren in een espressomachine voor thuis. Dit heeft verschillende redenen. De afgelopen jaren is thuiswerk bijvoorbeeld sterk toegenomen, en thuiswerkers hebben evengoed behoefte aan een koffiepauze zoals op hun werkplek. Ook sijpelt de koffiebar cultuur onze woonkamers binnen: een lekkere espresso, cappuccino of filterkoffie zoals je die in je favoriete bar drinkt, willen koffieliefhebbers graag thuis nabootsen voor wanneer ze niet tot bij de koffiebar geraken. Het aantal thuisbarista’s en serieuze koffiefanaten neemt trouwens elk jaar ook toe, en voor steeds meer mensen is koffie een hobby op zich. Tot slot is het ook een financiële beslissing: als je meerdere keren per week geld uitgeeft aan take away koffie, heb je de machine misschien sneller terugverdiend dan je zou denken!

Wat jouw reden ook mag zijn, je zit waarschijnlijk met de grote hamvraag: Welke espressomachine koop ik nu?

Er zijn ontzettend veel merken en modellen van espressomachines en door alle informatie en reviews die online te vinden zijn, zie je soms het bos door de bomen niet meer. Met deze blog willen we je door het ruime aanbod gidsen. We helpen je enkele belangrijke vragen te beantwoorden en knopen door te hakken zodat jij een machine kiest op basis van je behoeften.
De lezers onder ons die het internet al hebben afgeschuimd, weten dat het aanbod enorm is, en dat er talloze factoren meespelen in de finale beslissing. In deze blog gaan we als volgt te werk: we leggen eerst uit welke types espressomachines er zijn, en daar kan je van afleiden hoeveel “moeite” of handelingen je in je tasje koffie moet steken. Dan staan we stil bij het type boiler of warmte-element dat er in de machine zit, want je keuze van boiler hangt sterk samen met hoe je je koffie graag drinkt: vooral zwart of eerder met gestoomde melk? We geven dan voor elk budget en voor elk type koffiedrinker enkele voorbeelden van espressomachines.

We baseren ons hier trouwens steeds op doorsnee thuisgebruik, dat wil zeggen dat je 3 à 5 koffies per dag zou zetten met je espressomachine.

Welke Espresspomachine Koop Ik Best?

Welke verschillende soorten espressomachines zijn er?

De ene espressomachine is natuurlijk de andere niet, en dit heeft niet enkel met het merk of het design te maken, maar het is ook afhankelijk van hoe je de machine bedient. Sommige machines vragen veel manueel werk van de gebruiker, andere machines kan je deels programmeren. Je kan je dus al de vraag stellen hoeveel “moeite” je wil steken in je dagelijks tasje koffie.

De twee belangrijkste categorieën zijn de manuele machines* en de semi-automatische machines.

* We gebruiken hier de term “manuele machines” trouwens in de ruime zin van het woord, namelijk dat je de machine volledig zelf bedient maar dat de druk van de machine wel automatisch wordt opgebouwd. Er bestaan ook machines die je aan de hand van een lever moet bedienen en waarbij het water dankzij jouw manuele kracht pas begint te pompen. Echt voor de die hards dus. Het komt niet zo vaak voor dat mensen dit type machine in huis halen, vandaar dat we deze categorie niet mee opnemen in ons overzicht. Ben jij geïnteresseerd in een manueel aangestuurde machine? Neem dan contact op met onze Cross Roast Experience Store voor persoonlijk advies.

Manuele espressomachine

Aan de benaming zelf kan je het natuurlijk al afleiden: bij een manuele espressomachine ligt alles vrij letterlijk in jouw handen. Je tampt de juiste dosis koffie aan in de basket en start het zetproces van de espresso met een hendel of een knop. De shot stopt met lopen wanneer jij dat wil, wat betekent dat je met een timer en weegschaal zal werken om de gewenste hoeveelheid espresso op de ideale doorlooptijd te krijgen. Vervolgens duw je opnieuw op de knop of draai je de hendel terug omhoog om het proces te stoppen. Ook het stomen van melk doe je volledig zelf.

Is koffie voor jou veel meer dan enkel een boost om je dag mee te starten en door te komen? Wil je graag nauwkeurig de gemalen koffie afwegen, het shotvolume en de doorlooptijd zelf kiezen of manipuleren, en ook zelf het perfecte melkschuim maken voor je cappuccino of latte? Weet jij dat maalgraad, doorlooptijd en smaak van de koffie met elkaar verbonden zijn (of je wilt dit graag leren!), en wil je de espresso echt op z’n sweet spot krijgen? Dan is een volledig manuele espressomachine waarschijnlijk iets voor jou.

Bij dit type espressomachine koop je altijd een aparte molen om je koffiebonen te malen. Maar ook dit is voor jou een heus spel: wisselen van bonen, experimenteren met maalgraad,… Het kan allemaal!

Een manuele espressomachine vraagt in het begin doorgaans wat tijd van de gebruiker. Zeker als je nog maar weinig of geen ervaring hebt met het zetten van espresso’s, is het wat oefenen tot je een aangename flow hebt gevonden die voor jou werkt. Maar eens je die gevonden hebt, voelt het even vlot aan als gewoon op een knop duwen. Daarom helpt het wel als jouw interesse voor koffie verder gaat dan gewoon genieten van een zelfgemaakte espresso. Een nieuwsgierigheid voor verschillende bonen, het spelen met doseringen en maalgraad en het experimenteren met doorlooptijd typeert het soort thuisbarista dat het meeste uit een volledig manuele espressomachine zal halen.

Welke Espresspomachine Koop Ik Best?

Enkele voorbeelden van volledig manuele machines zijn:

  • ECM Mechanika VI Slim
  • Gaggia Classic (Pro)
  • La Marzocco Linea Mini en Linea Micra
  • Rocket R58, Appartamento, Epica,…

Semi-automatische espressomachine

Een semi-automatische espressomachine neemt enkele van die manuele handelingen van jou over en laat je toe om één of meerdere van de belangrijkste parameters van het zetten van een espresso – maalgraad, doorlooptijd en dosering – te programmeren en dus te automatiseren. Zo zijn er minder parameters om mee te goochelen en heb je sneller een lekkere espresso zoals jij ‘em graag drinkt.

Enerzijds zijn er semi-automatische machines die je volumetrisch kan programmeren: bij het eerste gebruik kies je welk volume je wil, met andere woorden hoeveel gram vloeibare, drinkbare espresso er in je tas moet zitten. Je programmeert dit één keer, en vanaf dan duw je gewoon op de geprogrammeerde knop en zal de machine voortaan automatisch stoppen zoals jij het hebt ingesteld.

De volgende machines zijn semi-automatisch en volumetrisch te bedienen:

  • Sage Bambino, Barista Express, Barista Express Impress en de Impress Touch
  • Ascaso
  • ECM Elektronika II Profi
  • Magister E40

Anderzijds bestaan er semi-automatische machines die je programmeert op tijd: je kiest hoe lang je wil dat de machine water geeft, met andere woorden hoe lang de doorlooptijd precies is. Je programmeert dit één keer (bijvoorbeeld 25 seconden), en vanaf dan duw je gewoon op de geprogrammeerde knop en zal de machine voortaan automatisch stoppen, maar ditmaal op aantal seconden en niet op gram in de tas.

Welke Espresspomachine Koop Ik Best?

Voorbeelden van machines die je op tijd kan programmeren:

  • Sage Barista Touch en Oracle
  • Lelit Elizabeth
  • Magister ES30

In tegenstelling tot een volledig manuele espressomachine, vraagt een semi-automaat dus minder handelingen en vooral minder manuele handelingen. Let wel, binnen de halfautomatische categorie zijn er nog wel verschillen in hoe verregaand ze geautomatiseerd zijn. De meeste modellen kan je dus automatiseren op basis van doorlooptijd of volume in de tas, maar er zijn ook modellen op de markt die de dosering van je gemalen koffie en het tampen vereenvoudigen. Zo hoef jij niet aan de slag met een weegschaal, maar schat de machine zelf in hoeveel koffie er in de basket moet. Ook het tampen gebeurt aan de hand van een ingebouwde tamper, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken over recht tampen met de juiste druk. Dit type machine vraagt dan enkel dat je na het programmeren bij het eerste gebruik de maalgraad aanpast indien nodig, maar verder hoef je weinig extra te doen. De Sage Barista Impress en Impress Touch zijn zo’n verder geautomatiseerde machines.

Jij bent iemand die echt wel op zoek is naar de espresso ervaring, maar het zetten van je dagelijkse espresso moet ook vooruit gaan met iets meer gemak. In het weekend heb je misschien wat meer tijd en zin om je bezig te houden met het zoeken van de perfecte maalgraad, maar dat betekent niet per se dat je elke parameter van het espresso zetten volledig in de hand wil nemen. Herkenbaar? Dan is een halfautomatische espressomachine waarschijnlijk iets voor jou. Deze machines geven jou lekkere espresso’s die je wat kan finetunen indien je dat wil, maar het gebruik verloopt meer geautomatiseerd.

Begint het je al te duizelen bij het lezen van termen als weegschaal, dosering, doorlooptijd en maalgraad?

Wil jij vooral op de knop drukken en wachten tot je tasje koffie klaar is zonder al te veel nadenken? Dan is een heuse espressomachine waarschijnlijk niets voor jou. Er komen best wel wat handelingen bij kijken, van bonen malen tot de juiste hoeveelheid koffie doseren, de timing juist krijgen en de nodige tools erbij halen. Weinig handelingen willen doen betekent echter niet dat je gebonden bent aan een Senseo of Nespresso machine, waar de kwaliteit van de koffie vaak bijzaak is. Een volautomatische koffiemachine (ook wel een bonenmachine genoemd) of een snelfilter is eenvoudig in bediening maar levert geweldige resultaten – als je er natuurlijk lekkere specialty koffiebonen voor gebruikt.
Zo is een Jura een uitstekende keuze voor een volautomaat, en kan je met een Moccamaster, Sage snelfilter machine of een Wilfa machine snel lekkere filterkoffie zetten.

Welke Espresspomachine Koop Ik Best?

Ga alvast even bij jezelf na welk type machine je het meeste aanspreekt: volledige controle met een manuele machine of wat sneller een goed resultaat met een semi-automatische machine? Dan gaan we verder met het volgende, namelijk hoe de machine verwarmd wordt.

Welke soorten boilers zijn er?

Nadenken over welk type boiler of warmte-element er in je espressomachine zit, klinkt voor veel mensen misschien wel al heel technisch. Maar een basis idee hebben van de verschillen, gaat je helpen om de juiste keuze te maken. Je keuze van type boiler hangt namelijk nauw samen met je koffiegewoontes, dat wil zeggen of je koffie vooral zwart of vooral met gestoomde (plantaardige) melk drinkt. Volg even mee!

Enkele boiler (single boiler)

Een espressomachine met een enkele boiler gebruikt één boiler zowel voor het zetten van de espresso als voor het stomen van melk. Je kan dus niet tegelijkertijd of onmiddellijk na elkaar de espresso zetten en melk stomen; er zit doorgaans enkele seconden wachttijd tussen. Enkele boilers geven daarbij ook minder stoomkracht, dus het stomen van je melk gaat wat langzamer.

Drink je uitsluitend zwarte koffie of maar soms een cappuccino of ander koffietje met gestoomde melk? Dan volstaat een enkele boiler. Ook als je nog een beginnende thuisbarista bent met een beperkter budget is een single boiler machine een prima keuze.

Enkele voorbeelden van machines met een enkele boiler:

  • Gaggia Classic New Pro (manueel) €
  • ECM Casa V (manueel) €€
  • ECM Classika II PID (manueel) €€
  • Lelit – Victoria – PL91T – PID (manueel) €€€
  • Magister ES30 (semi-automaat op tijd) €€
  • Lelit Elizabeth (semi-automaat op tijd) €€€

Dubbele boiler (dual boiler)

Espressomachines met een dubbele boiler hebben dan weer twee boilers: eentje voor het zetten van de espresso en eentje voor het stomen van de melk. Dit betekent dat je tegelijkertijd een espresso kan zetten en melk kan stomen, of vlak na elkaar én vaak na elkaar koffies kan zetten zonder te hoeven wachten.
Drink je uitsluitend koffies met gestoomde melk (zoals cappuccinos, flat whites, lattes,…) of gebruik je de machine op een drukker kantoor of voor events? Heb je een iets ruimer budget? Dan is een espressomachine met een dubbele boiler een goede keuze.

Enkele voorbeelden van machines met een dubbele boiler:

  • Rocket R58 (manueel) €€€
  • La Marzocco Micra (manueel) €€€€
  • ECM Synchronika (manueel) €€
  • Lelit Bianca PL162T (manueel) €€€
  • Sage Dual Boiler (semi-automaat op tijd of volume) €€
  • Kees Van Der Westen Speedster PID (semi-automaat op volume) €€€€

Heat exchanger

Een espressomachine met heat exchanger valt zo wat tussen de single en dual boiler. Net als een enkele boiler machine heeft een machine met heat exchanger maar één boiler, maar deze ene boiler gedraagt zich als een dubbele boiler, want je kan nog steeds tegelijk melk stomen en espresso’s zetten.
Je bent wel wat beperkter in volume van koffies na elkaar en als je de temperatuur van of druk van de boiler wilt aanpassen, doe je dit zowel voor het zetten van de koffie als voor het stomen.

Drink je vooral koffies met gestoomde melk en wil je nog steeds een machine met veel stoomkracht, maar ben je op zoek naar een een zachter prijsje? Dan is een espressomachine met heat exchanger een goede keuze voor jou.

Enkele machines met een heat exchanger zijn:

  • Rocket Appartamento (manueel) €€€
  • Rocket Giotto Cronometro V PID (manueel) €€€
  • ECM Mechanika VI Slim (manueel) €€€
  • Lelit – MaraX – PL62X (manueel) €€€
  • Magister Stella Professional (manueel) €€
  • Magister ES40 (semi-automaat op volume) €€
  • ECM Elektronika II Profi (semi-automaat op volume) €€€

Welke Espresspomachine Koop Ik Best?

Thermoblock

Tot slot nog de thermoblock. Dit is een warmte-element of blok dat snel verwarmt wordt tot de geprogrammeerde temperatuur van de espressomachine (bv. 92°C). Water wordt langs de thermoblock geleid en zo opgewarmd om aan de juiste temperatuur espresso te zetten en melk te stomen. In tegenstelling tot boilers zijn machines met een thermoblock snel warm: je kan enkele seconden na het opzetten van de machine al starten met het zetten van een koffie. Je boet wel in aan temperatuurstabiliteit en volume van het aantal koffies dat je vlot na elkaar kan zetten. Ook hier heb je een single en double thermoblock, waarbij de dubbele net wat meer kan.

Ben je een beginnende thuisbarista die graag cappuccino’s of andere melkdrankjes drinkt, en wil je vooral op een budgetvriendelijke manier de wereld van espresso zetten leren kennen? Dan is een espressomachine met thermoblock zeker iets voor jou!

De volgende machines werken aan de hand van een thermoblock:

  • Sage Bambino (Plus), Barista Express, Barista Express Impress, Barista Pro, Barista Impress Touch (semi-automaat op volume)
  • Sage Barista Touch (semi-automaat op tijd)
  • Ascaso Dream (semi-automaat op volume), UNO (semi-automaat op volume, single thermoblock) en DUO (semi-automaat op volume double thermoblock)

Welke Espresspomachine Koop Ik Best?

Nu je begrijpt welke soorten machines er zijn en hoe je koffiegewoontes (zwart of met melk) de keuze van de boiler beïnvloedt, kan je al veel gerichter op zoek gaan naar de geknipte machine voor jou. Denk dus concreet na over

 1. hoeveel “moeite” je in je dagelijkse koffie wil steken (meer manueel of meer geautomatiseerd)
 2. of je vooral zwart of met gestoomde melk drinkt (single/dual boiler, heat exchanger of thermoblock)

en combineer dit met het budget dat je vrij kan maken voor je espressomachine en alle nodige toebehoren zoals molen, tools, koffiebonen,…

Overige factoren

Uiteraard zijn er meer factoren in het spel dan uitsluitend jouw interesse of niveau van moeite, het type boiler en budget. Je houdt ook best rekening met de grootte en het gewicht van de machine, want niet elke keuken of werkplek heeft plaats voor eender welke machine. Ga je voor een ingebouwde molen of een aparte molen? Hoe zit het met de look and feel, past het design bij je interieur? Heeft de fabrikant of de verdeler waar je de machine wil kopen goede customer service? Zijn de vervangingsonderdelen makkelijk te vinden?

Er komt dus best wel wat kijken bij de beslissing. Wil je alvast een stap in de goede richting zetten? Onderstaande tabel toont jou in één oogopslag welke espressomachine bij jou kan passen!

 SINGLE BOILERHEAT EXCHANGEDUAL BOILERTHERMO BLOCK (single)THERMO BLOCK (dual)
MANUEELGaggia Classic New Pro
Rocket Appartamento
€€€
Rocket R58
€€€
 

 


ECM Casa V
€€
Rocket Giotto Cronometro V PID
€€€
La Marzocco Micra
€€€€
  

 

ECM Classika II PID
€€
ECM Mechanika VI Slim
€€€
ECM Synchronika
€€
  

 

Lelit Victoria PL91T PID
€€€
Lelit MaraX PL62X
€€€
Lelit Bianca PL162T
€€
 

 

 Magister Stella Professional
€€
  

SEMI AUTOMAAT VOLUME 

  Magister ES40
€€
Sage Dual Boiler
€€
  Sage Bambino (Plus) / Barista Express / Barista Express Impress / Impress Touch / Barista Pro
Ascaso DUO PID
€€

 

  ECM Elektronika II Profi
€€€
Kees Van Der Westen Speedster PID
€€€€
Ascaso Dream
€€

 

    Ascaso UNO PID
€€

 SEMI AUTOMAAT TIJD

Magister ES30
€€
 Sage Dual Boiler
€€
 Sage Barista Touch

 

 Lelit Elizabeth
€€€
   

 

    

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: de aankoop van een espressomachine en alle nodige tools is een investering, en je neemt beter de tijd om er even over na te denken en je in te lezen. Anders haal je een machine in huis die je misschien amper gebruikt, en dat is uiteraard zonde!

Deze blog heeft je hopelijk al wat stof tot nadenken gegeven en je in de juiste richting begeleid. Heb je graag persoonlijk advies? Kom dan eens vrijblijvend langs bij onze Cross Roast winkel in Antwerpen. Onze collega’s hebben jarenlange ervaring en loodsen jou vlot door het aanbod, en dankzij de showroom modellen kan je je ook een beter idee vormen bij een aantal machines. Hieronder geven we je alvast een overzicht van alle merken van espressomachines die Cross Roast in het aanbod heeft.

 • Ascaso
 • ECM
 • Gaggia
 • KVDW
 • La Marzocco
 • Lelit
 • Magister
 • Rocket
 • Rok
 • Sage