koffieplant verzorgen

Koffieplant Verzorgen
Koffieplant Verzorgen
Koffieplant Verzorgen
Koffieplant - Groot
Koffieplant cadeau geven?

Koffieplant

De koffieplant – Coffea Arabica – is oorspronkelijk afkomstig uit Ethiopië. Net zoals er verschillende soorten druiven bestaan voor wijnen, bestaan er verschillende variëteiten van koffieplanten. Deze hebben elk hun eigen typische kenmerken, zoals waar ze het best geplant kunnen worden tot smaakprofiel van de uiteindelijke koffie die je drinkt. Drie jaar na het aanplanten kunnen de eerste koffiebessen geoogst worden, en de plant zelf kan op dat moment al tot drie meter hoog zijn. 

Onze koffieplantjes zijn van de Typica variëteit. Dit is één van de oudste variëteiten en is ook de moederplant van verschillende nieuwe variëteiten die door natuurlijke mutaties of kruisingen zijn ontstaan. In professionele plantages kan de Typica plant tot wel vijf meter hoog groeien! In jouw woonkamer zal het – mits goed onderhoud – bij maximum twee meter blijven.

hoe onderhoud je een koffieplantje precies?

Water geven

De koffieplant heeft ongeveer twee keer per week water nodig. De hoeveelheid water is afhankelijk van de grootte van de plant, maar het is voor de plant beter om vaker kleine beetjes water te krijgen dan in één keer veel water. Voel aan de potgrond of deze nog vochtig is. Is de grond droger, geef de plant dan opnieuw water. De bladrandjes worden bruin als je de plant te veel water geeft.

Voeding

Bemest de koffieplant enkel in de lente en in de zomer, niet in de winter. In de winter is de koffieplant in rust en groeit deze niet of nauwelijks en verbruikt hij minder voedingsstoffen.

Standplaats

De koffieplant houdt van veel licht, maar kan niet goed tegen té warm direct zonlicht. Geef je plant daarom een plekje waar hij lang kan genieten van veel ochtendzon of van veel avondzon. Is de standplaats te donker, dan worden er geen verse bladeren aangemaakt. Is de standplaats te licht met te veel warme zon, dan worden de bladeren geel.

Minimale temperatuur

De plant heeft graag een constante, warme temperatuur. Binnen hou je dus de temperatuur best rond de 20°C.

Verpotten

Je kan je koffieplant verpotten in de lente of direct na aankoop. Verpot je koffieplant ook als de pot te klein wordt – gemiddeld moet je de koffieplant één keer per jaar verpotten. Dit doe je best in de lente, de beschadigde wortels zullen dan sneller herstellen. Gebruik tijdens het verpotten normale potgrond en een pot die minstens 20% breder is dan de plant. Gebruik tot slot geen hydrokorrels op de bodem. Door de hydrokorrels kunnen de wortels minder gemakkelijk bij het stilstaande water.

Koffieplant Bruin Blad 001
Koffieplant Bruin Blad 002

Verkleurende bladeren

Heeft je koffieplant last van bruine bladeren? Dit kan duiden op een te droge lucht, tocht of kou.

Bloemen

Als de plant wat groter wordt, kan je in de lente witte bloemetjes zien bloeien. Uit deze bloemen groeien dan later de koffiebessen.

Koffieplant - Klein
Koffieplant Verzorgen

Giftig?

Neen. De koffieplant is niet giftig en is dus veilig voor je kinderen en je huisdieren. Wel wordt de cafeïne in de boon beschouwd als giftig als deze niet verwerkt is. Eet daarom niet zomaar de rauwe bessen die aan de plant groeien, want dit kan leiden tot misselijkheid.

  Uw naam (verplicht)

  Uw voornaam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Uw telefoon- of GSM nummer (optioneel)

  Uw bericht


  Koffieplant Verzorgen
  Koffieplant cadeau geven?

  Koffiebranderij Cross Roast

  De micro koffiebranderij Cross Roast legt zijn focus op specialty coffee waarbij de kwaliteit en versheid centraal staan. De groene koffiebonen worden zorgvuldig geselecteerd en gecupt met de importeurs en medewerkers van Cross Roast. Ze worden beoordeeld en nadien zoekt Cross Roast het optimale brandprofiel per koffiesoort.

  Voor bedrijven en horeca heeft Cross Roast een totaaloplossing ontwikkeld. Onze koffie consultant gaat samen met u op zoek naar de perfecte combinatie van onze koffie en espressomachine.

  Meer informatie aanvragen
  Tom En Isabelle Koffiebranderij