Origin trip: Guatemala ??

Origin Trip: Guatemala ??

Begin maart reisden Isabelle en Magali naar Guatemala om de nieuwe seizoenkoffies voor Cross Roast aan te kopen. Enerzijds is Cross Roast op zoek naar een zeer gebalanceerde koffie met toetsen van chocolade, citrus en florale smaken. Deze koffie wordt gebruikt in twee blends: de Houseblend en 2290-blend. 

Anderzijds werd het een zoektocht naar een single farm koffie om als origine koffie aan te bieden in 2020. Dit was de eerste keer dat Cross Roast naar Guatemala afreisde om een direct trade-relatie op te starten met lokale koffieboeren.

De eerste dagen van de trip brachten Isabelle en Magali door in de welgekende koffieregio Huehuetenango. Daar brachten ze een bezoek aan de familie Rosma die bekend staat voor de hoge kwaliteit koffie die ze produceert en exporteert. 

Cuppen

In de jaren ’80 kocht vader Freddy Morales een koffieplantage om als hobby te starten met de productie van koffie. Hij was in hoofdberoep tandarts maar kreeg door de jaren heen een passie voor koffie. Op dat moment bestond er nog geen weg naar de plantage dus besloot hij om in de jaren ’90 een weg aan te leggen samen met de community Buena Vista. Daarnaast startte hij met het project om een lange waterleiding te voorzien vanuit een waterval die 5km verder lag.

Vandaag zijn het zijn zonen Alejandro en Freddy Junior die zich volledig hebben ontfermd over de plantage en bezig zijn met verschillende experimenten op honeys en natural koffies. 

Als eerste activiteit cuppen Isabelle en Magali de verschillende koffies in het lab van de familie Rosma. Daar proeven ze een 30-tal koffies waarbij zowel regionale blends als single farms koffies op de cuppingtafel staan. Er is één single farm koffie die er met kop en schouder bovenuit steekt. In het smaakprofiel van deze koffie zit heel veel rood fruit zoals aardbei, ideaal om op te nemen in het assortiment van Cross Roast. Deze koffie werd dan ook de eerste aankoop. Extra leuk is dat deze koffie van de farm van Freddy Junior zelf komt. Hier experimenteren ze veel met de verwerkingsmethode van de honeys en naturals en de aangekochte koffie is een experiment van de semi-washed methode. De trots staat op het gezicht van Freddy Junior te lezen wanneer deze koffie wordt gekozen.

Na de cupping vertrekken Isabelle en Magali samen met Alejandro naar de finca Los Aguitacones. Dit bezoek is de eerste finca die Magali ooit heeft bezocht en hier krijgen ze uitgebreid uitleg over de verschillende verwerkingsmethodes en waarom de ligging van deze plantage zo uniek is.

De Geur Van Groene Bonen

Finca Rosma

Nadien vertrekken ze voor een 3-tal uur durende rit richting Finca Rosma om kennis te maken met de plukkers, de smallholders (kleinere boeren) en de sociale projecten die Rosma ondersteunt. Cross Roast is dan ook fier dat deze direct trade werd opgestart en verder kan groeien naar een relatie voor het leven.

De Smallholders (Kleinere Boeren)
Wassen

Na een tweetal dagen in het fijne gezelschap te vertoeven van de familie Rosma, worden Isabelle en Magali op sleeptouw genomen door Quetzal, een andere koffie-organisatie uit de regio Huehuetenango. Zij zijn gespecialiseerd in zowat alles wat te maken heeft met koffie: de productie, verwerking, milling en export ligt in eigen handen. Daardoor hebben ze rechtstreeks contact met alle verschillende boeren, kunnen ze een perfecte verwerking garanderen en is de kwaliteit van hun eindproducten dan ook top! De eigenaars Gerardo en Nelson zijn zeer gepassioneerd alsook Hector, voormalig cuppingkampioen, is een vaste meerwaarde in het team. Isabelle en Magali werden dan ook door de mannen van Quetzal in de watten gelegd op een heel familiale manier waardoor iedereen zich direct thuis voelt.  

Het eerste wat natuurlijk op de planning staat: cuppen. Er is duidelijk rekening gehouden met de zoektocht naar enerzijds een blend en anderzijds een single farm koffie. Let the tasting begin!

Let The Tasting Begin!

Na het cuppen wordt elke koffie uitvoerig samen besproken en blijkt dat er een blend tussen zit die perfect matcht met Cross Roast. Hector belt de eigenaar van deze koffie en de volgende dag mogen Isabelle en Magali deze koffieplantage bezoeken. De plantage is genaamd Finca Santa Isabelle en de eigenaars vader Gabriel en zoon Manuel ontvangen Isabelle en Magali zeer hartelijk. Ze tonen hun plantage en leggen de problemen met roest uit die ze de voorbije jaren hebben gehad. Roest is een koffieziekte die de planten aantast waardoor er geen oogst mogelijk is. Quetzal biedt aan deze finca een programma aan waarin ze advies en begeleiding geven in het planten van nieuwe variëteiten. Het is hartverwarmend dat Cross Roast daar een steentje in kan bijdragen zodat de plantage terug volledig kan heropleven. De hand wordt geschud en vanaf heden zal dit een direct trade zijn van Cross Roast in Guatemala. Het doel is dan natuurlijk een duurzame relatie op te bouwen op lange termijn

De Finca El Peñon

Als laatste plantage ligt het bezoek aan de finca El Peñon en Palo Blanco op het programma. Ivan en zijn vrouw Claudia zijn eigenaar van één van de mooiste en best georganiseerde farms van Guatemala. De manier waarop zij met hun product bezig zijn, is indrukwekkend. Er is dan ook geen twijfel mogelijk dat de koffies die zij afleveren van excellente kwaliteit zijn.

Palo Blanco

De cupping volgt de dag nadien in het lab van Quetzal. Er staan opmerkelijk goede koffies op de tafel maar er zijn er toch drie die er boven uit springen. Twee ervan zijn een experiment van Ivan en niet te koop gezien de zeer lage oplage. De derde is een uitzonderlijke natural van El Peñon. Deze koffie hebben Isabelle en Magali dan ook meteen vastgelegd en kreeg een score van 89+.

Isabelle en Magali kunnen niet wachten tot deze koffies toekomen en zijn zeer tevreden over deze aankooptrip in Guatemala.

Isabelle, Claudia, Ivan En Magali

Er werden relaties voor het leven opgebouwd en de verbeteringen die samen gerealiseerd zullen worden doorheen de jaren zijn een mooie meerwaarde voor beide partijen.

Quetzal
Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.