Sage Barista Express Impress Stainless Steel

Sage pakte vorige maand uit met hun nieuwste espressomachine voor thuis, de Sage Barista Express Impress. Wij kregen de Express Impress opgestuurd en lieten onze barista’s er op los! We zetten talloze espresso’s en haalden onze beste latte art skills boven – maar voldeed de Barista Express Impress aan de verwachtingen? Let’s find out.

Deze nieuwe Sage Barista Express Impress is een laagdrempelig model voor wie thuis snel lekkere koffie wil. Je haalt de machine uit de doos, steekt de stekker in, vult water en koffiebonen aan en je kan meteen aan de slag. Plug and play!

De Express Impress kan manueel bediend worden. De thuis barista’s onder ons die graag volledige controle hebben over de dosering zullen hier veel plezier aan beleven. De automatische instelling doet echter al het werk voor je: dankzij de intelligent dosing schat de machine zelf in of je voldoende gram gemalen koffie hebt in je basket. Zo niet, doseert de machine automatisch bij tot waar nodig. Zo ja, kan je meteen tampen. Eenvoudiger kan het niet! Ook een leuk detail: de groene smiley die oplicht bij de juiste dosering :)

Intelligente Dosering
Ondersteund Aandrukken
Precisiemeting

De meest indrukwekkende feature is uiteraard de ingebouwde tamper. Je drukt op de hendel en de gemalen koffie wordt perfect level aangetampt. Je hebt dus geen tamping mat nodig, en ook de leveler en tamper kan je achterwege laten. Minder tools, minder kosten en dus een ordelijke coffee corner.

Dankzij de ingebouwde tamper blijft alles ook proper. Geen korreltje gemalen koffie valt naast de portafilter, wat wel eens gebeurt bij de andere Sage modellen. Bij de Express Impress blijft de drip tray proper. Ook je aanrecht blijft netjes, want je moet dus niet naast de machine nog tampen. Dit betekent ook dat er geen enkele gram koffie verloren gaat: wat je maalt, belandt perfect in de portafilter. Dat viel vooral onze barista Magali op. Zij heeft zelf een Sage Barista Express in huis en zag meteen het contrast en vooral meerwaarde van de Express Impress. Een propere machine en werkoppervlak, consistente espresso’s en volop genieten van elke gram koffie, dus!

Verder kan je met de Barista Express Impress schakelen tussen een indrukwekkend aantal maalstanden (duidelijk aangegeven met faster extraction voor grof en slower extraction voor fijn) en kiezen tussen dosering voor een kleine of grote basket (wij raden sowieso de dubbele aan).

Het stomen gebeurt bij de Barista Express Impress manueel. Je hebt zo volledige controle over de stoompijp en de textuur van je gestoomde melk. De tip van de stoompijp heeft wel maar één gaatje langs waar de stoom ontsnapt. De stoom wordt minder goed verdeeld en is minder krachtig dan andere Sage tips met meerdere gaatjes, zoals de Sage Barista Touch. Als je stoomtechniek op punt staat, ga je hier echter geen enkel nadeel aan ondervinden.

Onze collega Sarah geeft workshops op de verschillende Sage modellen, die ook allemaal een unieke stoompijp hebben (manueel, automatisch, één of meerdere gaatjes). Zij ondervindt dat alle deelnemers van de workshops even goed microfoam kunnen creëren eens ze de juiste techniek van het stomen te pakken hebben. Al onze barista’s maakten perfect microfoam voor de romigste cappuccino’s op deze Express Impress. Practice makes perfect!

Onze mening?

Voor de thuisbarista die graag snel en proper werkt is de Express Impress dé machine om in huis te halen. Geen gedoe met weegschalen, tampers en achteraf de stofzuiger bovenhalen. De manuele stoompijp levert fantastische resultaten, dus deze machine is een ideale allrounder

Als je echter graag de dosering bij elke shot precies afweegt of vaak van bonen wisselt, ga je weinig plezier halen uit de intelligent dosing functie. Dit gevoel had collega Tom vooral. Hij weegt graag elke maling met de precisieweegschaal af, om 100% controle te hebben over de extractie en de uiteindelijke smaak van de espresso. Ook neemt de automatische tamper alle manuele handelingen van de puck preparation weg. In dat geval is de Barista Express of Bambino Plus misschien meer geschikt voor jou.

We raden altijd aan om een machine te kiezen in functie van hoe jij omgaat met koffie. Wat moet de machine voor jou doen? En welke handelingen doe je graag zelf? Of wil je vooral genieten van een lekkere espresso in zo weinig mogelijk stappen?

Ben je nog op zoek naar een machine voor thuis en krijg je graag wat advies? Kom dan zeker langs in de Cross Roast winkel of contacteer ons via info@crossroast.be. We helpen je graag verder!