Tree Planting Club

Tree Planting Club

Sinds het ontstaan van Cross Roast in 2013 werkt ons team aan één duidelijk doel: koffie van de hoogste kwaliteit naar onze klanten brengen. En niet zomaar koffie, maar koffie met een verhaal. Want koffie gaat veel verder dan enkel het lekkere tasje koffie waar onze klanten van genieten. In specialty coffee heb je namelijk de kans om met koffieproducenten nauw samen te werken en een blijvende impact te maken op de communities die rondom de plantages werken en wonen. Cross Roast engageert zich in verschillende origine landen om de levenskwaliteit voor deze gemeenschappen te verbeteren aan de hand van sociale projecten.

Tree Planting Club project in Malawi

Eén van deze projecten is het Tree Planting Club project in Satemwa, Malawi. Het Satemwa Tree Planting Club project werd in het leven geroepen om de zelfvoorzienende boeren in de regio te ondersteunen door kruiden, planten en bomen aan te planten. Het doel is om de biodiversiteit in het landschap te stimuleren, maar nog belangrijker de farmers te tonen hoe ze kunnen werken in functie van korte, medium en lange termijn inkomsten en wat het nu net betekent om duurzaam te ondernemen.

Tree Planting Club

De Satemwa Estate werd in 1923 opgericht en wijdt zich nu al 100 jaar aan het produceren van koffie en thee van de hoogste kwaliteit. Satemwa richt zich echter niet enkel op hun product, maar is zich als organisatie ook bewust van de verantwoordelijkheid die ze draagt ten opzichte van haar producenten, de gezinnen en gemeenschappen die hier verbonden mee zijn, en het milieu en ecologisch klimaat waarin ze zich beweegt.

Ecologische duurzaamheid speelt al sinds de oprichting van Satemwa Estate een rol, maar de afgelopen vijftien jaar is er nog meer aandacht voor conservation and reforestation projecten. Deze projecten zijn broodnodig, want de ecologische gezondheid van het land staat onder druk: de bevolking groeit snel en in zuidelijk Malawi telen de kleine boeren vooral gewassen voor eigen gebruik, waardoor er amper iets overblijft om te verkopen. Buiten de grote steden zijn de elektriciteitsvoorzieningen beperkt, wat leidt tot grootschalige ontbossing zodat er voldoende hout is om op te koken. De bodemerosie (als gevolg van de ontbossing) zorgt samen met de effecten van klimaatopwarming (zwaardere regenval, langere periodes van droogte) voor mislukte oogsten, waar diezelfde kleine boeren de dupe van worden. Zo zitten de boeren in een vicieuze, korte termijn cirkel waar er geen ruimte is voor diversificatie van gewassen en het uitwerken van een commercieel plan om hun gezin en de gemeenschap te ondersteunen.

Hier brengt de Satemwa Tree Planting Club verandering in. Door de kleine producenten te informeren over de impact van herbebossing en diversificatie en hen te begeleiden in de praktische uitrol werkt Satemwa aan een lange termijn en duurzame oplossing.

Satemwa nam voor de Tree Planting Club verschillende universiteiten en wetenschappers onder de arm om uit te vissen welke gewassen en welk type landbouw het meest geschikt zijn (ecologisch én economisch) voor de Malawische bodem. Een goede mix van fruitbomen voor consumptie (avocado’s, java pruim en jackfruit), stevige woekerplanten om mee te bouwen (eucalyptus en bamboe) en schaduwplanten en hardhout stimuleren de biodiversiteit. Al deze planten worden gekweekt in de Satemwa Estate kassen.

Alle kleine producenten en Satemwa medewerkers zijn welkom op informatieve events, waar experts uitleg geven over hoe al deze verschillende planten het beste worden aangeplant, verzorgd, geoogst en verkocht worden. Het doel is niet enkel om de boeren te leren werken met deze gewassen, maar hen ook te ondersteunen in het ontwikkelen van een commercieel plan dat verder reikt dan korte termijn denken. Vervolgens kunnen de producenten de gewassen aan een kleine, gesubsidieerde prijs aankopen: ownership is key!

Moestuin Bij De Satemwa EstateNa enkele testjaren besliste Satemwa om dit initiatief openbaar te maken en internationale direct trade partners in het verhaal te betrekken – waaronder dus ook Cross Roast! Het Tree Planting Club project heeft daardoor een grotere én traceerbare impact. Hier wat concrete cijfers van de afgelopen jaren:

19.782 nieuwe planten werden tussen juli 2022 en april 2023 verdeeld over kleine
producenten rond de Satemwa Estate.

De medewerkers van Satemwa kregen toegang tot nog eens 54.000 gewassen.

63% van de gewassen zijn blauwe gombomen, waar de gemeenschappen na 3 jaar van aanplanting mee kunnen bouwen.

12% zijn Nsangu bomen, die zorgen voor een vruchtbare bodem en geschikt zijn als voer voor vee.

Een klein percentage ging naar bamboe en fruitbomen.

Elke (kilo)gram thee en koffie van de Satemwa Estate die Cross Roast verkoopt, draagt bij aan een groene en duurzame toekomst van de communities in Malawi.

Draag je zelf graag je steentje bij? Dit kan simpelweg door onze Malawi thees en koffies te proberen die in onze winkel en webshop te verkrijgen zijn. Dit jaar geven we het Tree Planting Club project een extra boost aan de hand van relatiegeschenken voor bedrijven, daar kan je hier meer over lezen.

Toon je graag als bedrijf rechtstreeks engagement voor Satemwa? Neem dan contact op met isabelle@crossroast.be voor meer informatie.