Koffiereis in Bolivia

De koffieplantage die Tom en Isabelle hebben bezoch in Bolivia, ligt in Coroico, een dorpje nabij de stad La Paz. Om naar deze plantage te reizen hebben ze de befaamde ‘death road’ getrotseerd met de mountainbikes. Een unieke beleving op weg naar de koffieplantages.

De koffieplantage waar Tom en Isabelle 2 dagen een rondleiding kregen en waar ze ook meehielpen was eigendom van Yehuda. Een Israëlier die zich vroeger steeds heeft bezig gehouden met de export van koffie rond heel de wereld. Enkele jaren geleden ontmoette hij zijn Boliviaanse vrouw en besloot hij om in Bolivia te verblijven en daar te genieten van zijn pensioen. Zijn grote droom was om  een koffieplantage te creëren waar kwaliteit centraal staat. Hij is momenteel 4 jaar bezig met zijn project ‘Apassionade Coffee’ en focust op de hoogst mogelijke kwaliteit koffiebonen.

De eerste dag hebben we kennis gemaakt met het plukken van de rijpe koffiebessen. De methode die zij gebruikten was om manueel op zoek te gaan naar de echte rode (rijpe) bessen en deze te plukken. Dit is de beste methode om naar de beste kwaliteit te streven. Op andere plaatsen zoals bv. Brazilië wordt er ook machinaal geoogst of wordt er manueel alle bessen van 1 tak (met één beweging) er af geplukt. We waren zeer tevreden te zien dat zij gekozen hebben voor het manueel plukken van de rijpe bessen

Na een voormiddag plukken komen de koffieboeren samen om een screening op basis van kleur uit te voeren. Ze hebben 3 kwaliteiten: Grade 1, grade 2 en de rejects. In grade 1 gaan de rijpste bessen, de grade 2 komen de iets minder, maar nog steeds rode bessen terecht en bij de rejects worden de beschadigde en rotte koffiebessen geselecteerd. De lokale bevolking daar is tevreden met de lage kwaliteit en gezien de hoge kosten kan de koffieboer zich niet permitteren om de betere kwaliteitsvolle koffie aan de lokale markt te verkopen en deze niet exporteren

Na de screening gaan de bessen per grade door de huller. Dit is een machine die de bes van de koffieboon scheidt

Dan worden de groene koffiebonen in waterreservoires opgeslagen voor 12 uur zodat ze kunnen fermenteren (alsook worden de koffiebonen op dat moment gewassen). De volgende morgen wordt de koffie door middel van een buis naar beneden gevoerd en wordt deze nog enkele malen schoongemaakt en wordt deze nadien ten droge gelegd op bedden. Daar gebeurt een volgende screening waarbij men de defecten eruit sorteerd.

Nadien worden de bonen naar een serre gebracht waar ze ten droge worden gelegd tot ze een vochtigheidsgraad van minder dan 12% hebben bereikt. Daarna worden ze in binnenlandse exportzakken gestoken en gaan ze naar een productiehuis waar ze de hoornschil er afhalen en de koffiebonen op grootte screenen. Deze worden dan op hun beurt in de exportzakken gestoken en worden verscheept naar de verschillende koffie havens.

Het volledige proces van dichtbij meemaken geeft je toch nog een dichter gevoel bij het begrijpen van de verschillende aroma’s van koffie. De passie is daardoor enkel nog sterker geworden en geeft ons extra inspiratie voor ons koffie concept Cross Roast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.  Meer info