Coffee & Tea Trip Satemwa Malawi 🇲🇼

Onze eerste direct trade.

Op zaterdag 23 juni is het eindelijk zover. We hebben maanden uitgekeken naar het moment van vertrek. We reizen met het hele Cross Roast team een week naar de Satemwa plantage in het zuiden van Malawi. Zondag, in de late namiddag, komen we toe. De eerste indruk van de plantage is overdonderend. We zien een groen heuvel- en bergachtig landschap. Het is zonnig en tot 24°C. De mooie groene bladeren, de ver uitgestrekte theeplantages en de prachtige koffieplanten geven ons een paradijselijk gevoel.

Coffee &Amp; Tea Trip Satemwa Malawi 🇲🇼

We bezoeken een coffee nursery waar nieuwe kleine koffieplanten worden gekweekt. De koffieplanten worden hier gemerkt. Zo kunnen de plukkers weten welke bessen ze reeds mogen plukken en welke planten bestemd zijn om verder op te kweken. Om het risico op plantenziekten te spreiden hanteren ze op de plantage een tiental verschillende variëteiten van koffieplanten. Diegene waar wij het meest van houden zijn: caturra, cattuai en costa rica.

Het veld op.

Bij Satemwa zijn het enkel de vrouwen die specialty koffie plukken. Enkele uren plukken we samen met hen mooie rijpe bessen die we daarna meenemen naar de washing station.

De washing station dateert van de jaren 70 en wordt tot op heden op dezelfde manier gebruikt. Bovenaan worden de bessen in de machine gestort waarna ze door een waterstraal naar beneden worden geleid om daar de bessen die zinken of blijven drijven te kunnen scheiden. Nadien worden de bessen ontpulpt door een huller en wordt er een machinale screening gedaan op kwaliteit.

Satemwa gebruikt ongeveer 70% van hun koffie voor consumptie in eigen land. De andere 30% wordt geëxporteerd naar het buitenland. Op dit moment testen ze verschillende washing methodes. Een natural yellow cattuai is in de running en ook pulped natural zit in zijn testfase. Het is sterk voelbaar dat de plantage zich wilt focussen op specialty koffie.

Na de verwerking gaat de koffie in bulkzakken naar het productiehuis waar de bonen door een huller systeem gaan. Nadien worden ze door middel van trillingen gescreend op grootte. De best scorende bonen worden verder handmatig gesorteerd. Dit zorgt voor zeer hoge kwaliteitsscores en fijne heldere smaken in de koffies.

Thee

In onze Cross Roast Experience Store focussen we ons naast koffie ook op verse losse thee.  We gaan met ons team theeplukken met het team vrouwen dat gespecialiseerd is in het plukken van specialty tea.

Nadien verwerken we onze eigen thee. Het resultaat is iets tussen oolong en groene thee. Dat komt door onze kleine oogst en doordat er weinig tijd was om de thee te laten drogen.

We worden ook in de wereld van dust- en CTC thee ondergedompeld. We krijgen inzicht in deze markt. We bezoeken een handelaar die ons zeker vijftig thee’s met melk laat proeven. Het is een unieke ervaring maar wij houden het bij losse thee.

In Malawi is het loon van een koffieplukker twee dollar per dag. De plantage Satemwa biedt daarboven ook een leefloon aan hun medewerkers. Ze krijgen een huis ter beschikking, waterpompen, opleiding, een school, gegarandeerd loon bij ziekte en een eigen hospitaal. Wij bezoeken hun school en zijn erg onder de indruk. Hoe ze met de middelen die ze hebben toch op zo’n hoog niveau les kunnen geven is iets om toe te juichen.

Satemwa zet ook in op verbeteringsinvesteringen in de plantage waaronder de productie van schaduwbomen. Ze schenken die schaduwbomen aan smallholders (zelfstandige koffie- en theeboeren) uit de buurt en voorzien voor hen een opleiding over de verschillende koffievariëteiten. In het laagseizoen leren de boeren andere gewassen verbouwen, zoals munt & hibiscus, die in de thee van Satemwa verwerkt kunnen worden.

Onze positieve ervaring op de plantage zorgt ervoor dat Cross Roast voor de volle honderd procent in de producten van Satemwa gelooft.

Cross Roast Malawi reis:

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.