Team Cross Roast aan het woord – Malawi reis

Het was een unieke ervaring om te kunnen delen met ons team: Tom, Isabelle, Bart, Nicolas & Eileen. Een topteam! Hieronder is ieder van ons nog even aan het woord waarbij de volgende vraagstelling naar boven kwam: Welk moment/ervaring van de trip zal je het meeste bijblijven?

Team Cross Roast Aan Het Woord - Malawi ReisIsabelle

De eerste keer dat we de koffie en theeplantage kwamen opgereden zal ik mij altijd herinneren. Zo mooi eindeloze theevelden en ook iedereen die we onderweg tegenkwamen waren enorm vriendelijk en iedereen zei meteen ‘goedendag’ tegen ons. Wat een fijne verwelkoming.

Het moment dat ik enorm koester is het moment dat we de school op de Malawi plantage gingen bezoeken. Alle kinderen waren super enthousiast en ze gilden ons enthousiast toe.

Zo mooi om te zien en zo oprecht lief dat deze kinderen waren gaf me echt energie en voldoening, daar doen we het toch voor ‘direct trade’, helpen aan sociale projecten waaronder deze school valt en zien dat ze echt goede investeringen doen om een degelijk onderwijs te kunnen bieden aan deze kinderen. Echt fantastisch om te zien.

 

Tom

Team Cross Roast Aan Het Woord - Malawi ReisHet is altijd een fijne gedachte als je weet dat je een direct trade hebt met koffie en thee. Je weet wat je koopt, je kent de mensen waar je koopt, je ziet de kwaliteit, maar wat de dag van vandaag heel belangrijk is, is in welke werk & leef-omstandigheden je de producten koopt. Vooral dit laatste is waarom we in de toekomst korter bij onze producenten willen staan. Een mooi voorbeeld aan Satemwa is dat zij liefst 400 kinderen onderwijs bieden en zo hun toekomst een mooi startkans geven. Dit resulteert in twee troeven, eerst en vooral steun je een prachtig sociaal project. Je ziet hoe het engels van de kinderen op Satemwa soms beter is dan de kinderen in Europa. Maar een onrechtstreeks gevolg is dat de ouders van de kinderen die school lopen op de Satemwa plantage minder stress en zorgen hebben. Dit zorgt voor een mooie motivatie om beter en selectiever te gaan oogsten wat te merken is aan de kwaliteit van het eindproduct.

Tussen Cross Roast en Satemwa groeit er een mooie samenwerking, dit blijkt uit het experiment dat wij volgend jaar gaan doen in samenwerking met Satemwa. Wij als Cross Roast kopen op voorhand een micro lot dat nog geoogst gaat worden, maar wij bepalen mee het selectieproces van de koffie en het hele verwerkingsproces achteraf. Wat het resultaat hier van gaat worden kunnen jullie in het najaar van 2019 samen met ons beleven en proeven.

Nicolas

Team Cross Roast Aan Het Woord - Malawi ReisVoor mezelf zijn er twee momenten die me erg zullen bij blijven:

  • Het eerste is onze ontmoeting met de smallholders waarmee Satemwa samenwerkt. De trots die deze mensen ten toon spreidden op hun plantages en het feit dat hun productie met het advies van Satemwa verbeterd was in zowel kwaliteit als kwantiteit, was hartverwarmend om te zien. Ook het feit dat zij door de kweek van Hibiscus en andere kruiden nu een beter inkomen hebben in het thee-laagseizoen toont dat Satemwa, en daarmee onze aankopen van thee, een rechtstreeks positief effect hebben op hun levensstandaard. Vooral Siseko, die met zoveel plezier op de foto ging staan terwijl hij zijn pepermunt aan het begieten was, staat in mijn geheugen gegrift. Deze ontmoeting geeft me een heel ander perspectief op en nog meer respect voor de producten waar we dagelijks mee werken.
  • Het tweede moment dat me altijd zal bijblijven was onze “close-encounter” met de olifanten bij Mvu Camp. We waren die ochtend vertrokken op een frisse “morning drive” met de jeep met de hoop om nog een aantal dieren te spotten die we niet gezien hadden de dagen ervoor. Er was hoop op zebra’s, buffels en misschien zelfs leeuwen. Ondanks de verwoede inspanningen van onze gids, Mc Cloud, kwamen we echter van een kale en koude reis thuis: we moesten uiteindelijk het ontbijt en de reis naar huis aanvatten zonder die dag iets gespot te hebben. Licht teleurgesteld kropen we dus in ons bootje voor de laatste oversteek van de rivier om naar de wachtende auto te gaan. Toen we de overkant bijna bereikt hadden, kregen we echter toch nog de verrassing waar we al lang niet meer op gehoopt hadden. Uit de struiken stapten, alsof het zo besteld was, een kudde van 6 volwassen olifanten, vergezeld van een babytje van nog geen jaar oud! Onze gids zette meteen de motor af en liet ons geruisloos drijven tot op zo’n 3 meter van deze imposante dieren, die kwamen drinken aan de oever. De reuzen leken helemaal op hun gemak en bleven rustig staan terwijl wij volop foto’s en fimpjes maakten. Dit was voor mij werkelijk de perfecte afsluiter van onze safari!
 

Bart

Team Cross Roast Aan Het Woord - Malawi ReisEen waar paradijs voor elke koffie en thee liefhebber, de combinatie van zowel thee als koffieplantages vind je niet al te vaak maar op Satemwa werd een droom werkelijkheid.

Satemwa is niet zomaar een plantage, tijdens het bezoek met ons Cross Roast team werd me al snel duidelijk dat je dit kan zien als een klein dorp. Elke werknemer heeft er zekerheid en kan er gebruik maken van verschillende faciliteiten zoals een ziekenhuis en krijgt een woning ter beschikking. Bovendien kunnen kinderen gratis naar school gaan. Het bezoek aan deze lokale school is me ook enorm bijgebleven, vooral het enthousiasme van de kinderen was ongelofelijk! Het geeft dan ook een goed gevoel dat zij op Satemwa een degelijke basisopleiding krijgen.

Vervolgens kregen we de unieke kans om samen met de lokale bevolking koffiebessen te plukken, geen sinecure bleek al snel. De vrouwelijke koffiepluksters waren niet alleen veel sneller, ze zagen ook onmiddellijk welke bessen optimaal waren om geplukt te worden.  Zij gaven dan ook met plezier extra tips. Later op de dag gingen we naar de washing station van Satemwa en konden we de bessen scheiden van de boon met een ontpulper. Dat is alvast één van de vele topmomenten. De zelf geplukte bonen worden binnenkort naar ons toegestuurd, ik ben dan ook zeer benieuwd om deze te kunnen proeven!

Ik wil nog even het ganse team bedanken om van deze reis een pracht ervaring te maken. Genoten hebben we!

 

Eileen

Team Cross Roast Aan Het Woord - Malawi ReisHet theeplukken was voor mij ongetwijfeld één van de mooiste momenten van onze reis. Enerzijds omdat de locatie van de plantage echt prachtig was en de zon een gouden glans verspreidde over de glooiende theevelden. Anderzijds omdat de theepluksters zo hartelijk waren… We kregen elk onze eigen plukster aangewezen die ons ging begeleiden in het proces. Echter spraken ze “Chichewa”, de nationale Malawiaanse taal, die onverstaanbaar klonk voor mij. Ondanks dat we elkaar dus niet begrepen, heeft ze me toch aangeleerd welke blaadjes ik mocht plukken, wanneer ik goed bezig was en wanneer totaal niet. Ik was ook niet bepaald snel en mijn oogst was dan ook maar miserabel. Af en toe wierp mijn theeplukster dan ook een handvol theeblaadjes in mijn draagmand, en dat terwijl haar oogst eigenlijk haar verdienste was voor die dag. Die behulpzaamheid waardeerde ik enorm. Die dame was ontzettend lief en gaf mij ook een gemeende knuffel bij het afscheid. Op zo’n moment realiseer je je maar weer hoe weinig je nodig hebt om gelukkig te zijn, dat moment vergeet ik nooit.

Cross Roast Malawi reis: Deel 1- Samenvatting Coffee & Tea Trip Satemwa Malawi Deel 2 – Team Cross Roast aan het woord Deel 3 – Korte fotoreportage
Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.