Educatieve muurschilderingen basisschool Satemwa Malawi

4 Happy Classrooms

in de basisschool Satemwa, district Thyolo, Zuid-Malawi

In Juni 2018 reisden we met het hele team een week naar de Satemwa plantage in het zuiden van Malawi. We deelden in kennis en onderzochten hoe we de kwaliteit van koffie en thee kunnen blijven verbeteren en verfijnen.

Op de plantage werden we met open handen ontvangen door Alex en zijn familie maar ook door alle medewerkers op de plantage. Iedereen daar was heel trots op zijn/ haar werk en ze toonden ons met plezier hun dagelijkse routine.

De mooiste momenten op de plantage waren ongetwijfeld het volledige proces van zowel koffie en thee van dichtbij mee te maken alsook om er aan deel te nemen samen met gedreven en ervaren plukkers en verwerkers van deze twee mooie producten.

Sociale projecten van Satemwa Estate

Een ander aspect dat ons ook meteen opviel waren alle sociale projecten waar de Satemwa Estate zich op focust. We mochten het ziekenhuis bezoeken, het dorp en dan was er ook de school… Het moment dat we aankwamen aan de school zal ons team niet snel vergeten. Alle kinderen stonden te wachten, waren aan het wuiven en hallo aan het roepen naar ons.
Het was echt hartverwarmend ?.

Op dat moment beslisten we dat Cross Roast als koffiebrander mee zal investeren in de sociale projecten. Het eerste project waar we mee van start gingen: deze happy classrooms. Het doel van deze organisatie is om de klaslokalen in Satemwa heel speels en leuk te maken voor de kinderen enerzijds maar anderzijds ook zeer educatief. Dat doen ze aan de hand van muurschilderingen te maken in de klaslokalen met het studiemateriaal dat nodig is per lesjaar.

Het idee was er dus Cross Roast kon aan de slag met het inzamelen van de nodige middelen om zo verschillende klaslokalen te kunnen schilderen. In 2019 hadden we bij onze jaarlijkse relatiegeschenken die we verkopen aan bedrijven met koffie, thee & chocolade het sociale project gekoppeld. Daarbij hadden we gewerkt met een direct trade pakket of pakketten op maat waar de koffie en thee van de Estate erin verwerkt werden.

Ook alle klanten die in de winkel of via de webshop bestelden droegen hun steentje bij. Bij elke verkochte kg van onze Duette of Malawi koffie werd er een euro opzij gehouden voor dit sociaal project.

Handen uit de mouwen

Door al deze steun hadden we voldoende middelen binnengehaald om 4 klaslokalen te schilderen van A tot Z. We hadden rechtstreeks contact met de organisatie van happy classrooms maar ook met Satemwa om te kijken waar de nood zat. De plannen werden gemaakt om in mei 2020 de klaslokalen te schilderen omdat dit buiten het regenseizoen valt. Helaas kwam Corona er toen tussen maar uitstel is geen afstel!

In oktober 2020 was het eindelijk zo ver. Er waren verschillende meetings vooraf geweest tussen de organisatie van happy classrooms, de directeur van de school van Satemwa, de HR manager van Satemwa en uiteraard Alex, de eigenaar van de plantage om alles tot in de details uit te werken. Cross Roast kreeg in de maand september wekelijks een update van de ideeën die ze hadden uitgewerkt voor de klaslokalen. Het was fijn om zeer betrokken te zijn bij dit project.

Hoe het was...

De schilderwerken duurden in totaal iets meer dan 3 weken en het resultaat mag er wezen!

Educatieve Muurschilderingen Basisschool Satemwa Malawi
Educatieve Muurschilderingen Basisschool Satemwa Malawi

Resultaat

Educatieve Muurschilderingen Basisschool Satemwa Malawi
Educatieve Muurschilderingen Basisschool Satemwa Malawi
Educatieve Muurschilderingen Basisschool Satemwa Malawi
Educatieve Muurschilderingen Basisschool Satemwa Malawi

Op naar een volgend project, en ja we hebben er al een nieuw voor 2021.

Ook in 2021 gaan we werken rond de school van Satemwa en gaan we speeltuigen bouwen op het speelterrein daar.

Mede dankzij

+ alle klanten die Duette of Songbird thee hebben gekocht.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.