Origin trip Colombia ??

Vorige week is onze head roaster Isabelle naar Colombia afgereisd om ons partnership met de koffieplantage ‘El Para’ te versterken. Deze koffie is sinds 2017 in ons gamma gezien de mooie chocolade & nootachtige toetsen die deze koffie heeft met dat sprankeltje limoen en complexiteit op het einde. Gezien we zelf zo fan zijn van deze koffie hebben we dan ook gekozen om deze mee in de coffee & chocolate pairing op te nemen die we samen met Neuhaus hebben ontwikkeld.

Uiteraard had ik voor ons eerste ontmoeting deze Chocolate box voor hen mee zodat ze ook konden genieten van het perfecte koffie & chocolade moment. Het was een schot in de roos want ze waren vereerd.

Meet Finca El Para

De ouders van Carlos hebben de plantage opgericht, sinds 2008 heeft Carlos deze samen met zijn vrouw Catherina overgenomen & hebben ze de focus gelegd op Specialty koffie. Een voordeel is dat Catherina van opleiding wetenschapster is waardoor zij ook het ganse verwerkingproces van A tot Z voor haar rekening neemt. Dit zorgt voor een zeer consistent en hoge kwaliteit van de koffiebonen.

Het deed me ook enorm plezier te zien dat ze jaarlijks investeren in hun plantage en dit voornamelijk door schaduwplanten te plaatsen, een natuurlijke compost te voorzien & ook systematisch de plantage op te splitsen in secties.

Dit laatste was op basis van de leeftijd van de plant gezien er op dit moment voor 99% Castillo variëteit is. Dit is te wijten aan de koffie crisis door koffie roest in 2008, destijds werd gezegd dat deze variëteit daartegen bestemd is maar dit is ook al achterhaald. Enkel jonge & gezonde planten kunnen opbotsen tegen deze koffieziekte.

Carlos & Catherina zetten alles in het werk om de best mogelijke koffie te produceren en ze stonden enorm open voor feedback.

We hebben ook een cupping gedaan bij hun lokaal lab waar er ook nog andere koffieboeren aanwezig waren, dit was voor Isabelle één van de mooiste en het meest emotionele moment van de trip. Terwijl de cupping aan de gang was stonden alle koffieboeren zenuwachtig te kijken en observeren wat er van de koffies werd gezegd. Ook de transparantie die ze hadden bij het geven van de verwerking, hoelang en op welke manier was enorm interessant.

De feedback die werd gegeven door Isabelle (Cross Roast, Sofie & Gabriel (32-cup) & Lynsey (Modern Standard) werd nauwkeurig opgeschreven & de vraag hoe de koffieboeren nog kunnen verbeteren bleef ook komen. Daar doen we het toch voor, de gedrevenheid & passie van de koffieboer!

De partnership met Finca El Para is zeker gegroeid na deze trip & we gaan deze koffie op lange termijn in ons gamma opnemen.

Fotogalerij

Ons gamma

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.