Origin trip Kenya 🇰🇪

Tom En Eileen Naar Kenya Gereisd

Begin december zijn Tom en Eileen naar Kenya gereisd om op zoek te gaan naar koffieplantages waar Cross Roast een samenwerking mee zou kunnen aangaan. Voor de trip reisden we samen met 32cup af naar Nairobi.

December is het hoogseizoen in Kenya voor de oogst van koffie.

Het voordeel om in deze periode naar Kenya te reizen is dat de processen van de boeren goed te volgen zijn en er al een eerste selectie op kwaliteit kan gedaan worden. We letten voornamelijk of de boeren de juiste kwaliteit plukken: enkel de rijpe rode bessen geven een goede smaak. Na het plukken wordt de koffie verwerkt; in Kenya is dit voor het grootste deel de “gewassen methode”. Eerst wordt de koffie onthuld en daarna gewassen. Dit is misschien nog wel de belangrijkste fase waar er kwaliteitsverlies kan optreden als dit niet goed wordt gedaan.

Nairobi is het centrum van Kenya voor de koffie industrie. Tussen december en maart vinden er wekelijks koffieveilingen plaats. De betere plantages bevinden zich aan de zuidkant van Mount Kenya, op een 4-tal uur rijden van Nairobi.

Belangrijke koffieregio’s:

  • Nyeri
  • Karatina
  • Embu
Origin Trip Kenya 🇰🇪
Origin Trip Kenya 🇰🇪

32cup

32cup is een onderdeel van Sucafina, die wereldwijd groene koffiebonen importeert. Samen hebben ze 3 ondernemingen in Kenya:

  1. Kenyacof: Zij staan in voor aankoop, onderzoek en ontwikkeling van groene koffie.
  2. Kahawabora: Dit is de drymill, hier komt alle gewassen koffie toe om te sorteren op grootte. Verder wordt ook de hoornschil verwijderd.
  3. Sucastainability: Zij helpen de kleine boeren met kennis en opleidingen. Hierdoor verbetert de kwaliteit van de koffie opmerkelijk.

Tijdens de trip hebben we meer dan 12 koffieboeren bezocht. Tijdens de bezoeken hebben we uitgebreid kunnen kennismaken met hun visie over koffie. Ze hebben ons rondgeleid op hun koffieplantage en hebben ons hun verwerkingsproces laten zien. Op basis hiervan hebben we 3 plantages geselecteerd waar we in de toekomst specialty koffie van zouden willen kopen.

  1. Farm Kawairi – Farmer Daniel
  2. Farm Kiahia – Farmer James
  3. Farm Gatitu-ini – Farmer Laurence & Esther

Farm Kawairi sprong eruit door zijn opmerkelijke smaakprofiel tijdens de cupping. Het verwerkingsproces van de koffie bij Farm Kiahia gebeurt heel zorgvuldig en spreekt ons daarom ook sterk aan.Farm Gatitu-ini is nog maar net beginnen samenwerken met 32cup en is momenteel veel aan het optimaliseren aan het productieproces, waardoor deze farm veel potentieel heeft. Op deze farm maakten we kennis met de lieve, 97-jarige grootmoeder van de eigenaar. Ze was zo blij om ons te mogen verwelkomen dat ze absoluut een liedje voor ons wou zingen. Dit was enorm schattig en hartverwarmend.

Origin Trip Kenya 🇰🇪

Klik op de knop voor de video

Samples

In februari starten de veilingen van deze koffie en zullen we ook samples toegestuurd krijgen, zodat we een definitieve beslissing kunnen nemen. Wij kijken er enorm naar uit deze samples te mogen proeven en houden jullie op de hoogte van het resultaat.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.