Tools &Amp; Maintenance

TOOLS & MAINTENANCE

De juiste tools en een goed onderhoud van je materiaal is onontbeerlijk.

Onderhoud van je espressomachine & accessoires

Onderhoud Van Je Espressomachine

Met verse specialty koffie en een goede machine geraak je thuis al een heel eind om de lekkerste espresso voor jezelf te zetten. Maar kwalitatief materiaal en een goede techniek onderbouw je best met een goed onderhoudsschema. Regelmatig en grondig reinigen komt niet enkel de smaak van je koffie ten goede, maar je materiaal gaat ook veel langer mee. En zo haal je meer en langer plezier uit je investering!

Hier overlopen we per onderdeel waarom en hoe je best reinigt, van stoompijp tot shower screen. Onderaan vind je ook een handige tabel terug waar je in een oogopslag kan zien wat je wanneer best reinigt.

Onderhoud Van Je Espressomachine &Amp; Accessoires

Espressomachine

Bij het zetten van een espresso komt de koffie in contact met veel verschillende onderdelen, zowel met de binnenkant van de machine als met de “losse” onderdelen. Hiermee bedoelen we de filterdragers en de filters zelf. Het is dus belangrijk de machine regelmatig te reinigen: zo gaat je machine langer mee en zet je steeds de beste koffies.

Bij het branden van koffiebonen komen de lipiden (de vetten en oliën) meer naar de oppervlakte van de boon. Deze vetten zie je in de vorm van bijvoorbeeld een cremalaag op je espresso. Maar al deze olieachtige deeltjes zetten ook af op de onderdelen van de machine. Na verloop van tijd beginnen ze te oxideren, waardoor ze slechte smaak, geur en kleur afgeven. En dat willen we natuurlijk vermijden! Daarom is het dus erg belangrijk om je filters (baskets), filterdragers (portafilters) en de binnenkant van je machine grondig te reinigen.

Filter en filterdrager

Onderhoud Van Je Espressomachine &Amp; Accessoires

Haal om te beginnen de filters uit de filterdragers, want zo ben je zeker dat je alle hoekjes van alle onderdelen zeker grondig kan reinigen. Voeg reinigingspoeder toe aan heet water en laat de filters en filterdragers ongeveer een kwartier weken in het sopje. Daarna spoel je alle onderdelen grondig af met heet water en droog je ze zorgvuldig met een propere handdoek. Zo ben je er zeker van dat er geen restjes oude koffie en vetten blijven hangen op je materiaal, want dit heeft helaas een negatieve impact op de smaak van je koffie.

Filtersopje

Indien je maar 1 à 3 koffies per dag zet, hoef je deze reiniging met product maar om de twee weken te doen. De dagelijkse poetsbeurt mag gewoon met heet water, maar wees uiteraard zorgvuldig.

Machine

Het zetten van een espresso laat natuurlijk zijn sporen na aan de binnenkant van de machine, dus moet je de machine ook reinigen. Je kan misschien de beste specialty bonen hebben, maar een vuile machine zal dit helaas allemaal teniet doen. Je espresso zal niet enkel slecht ruiken, maar zal ook bitterder en “viezer” proeven.

Je start eerst bij de groep(en) of grouphead(s) van de espressomachine. Zelfs als je tussen elke shot flusht (wat een absolute must is!) kan er nog koffiegruis blijven plakken in de groeven waar je de portafilter in de groep slot.

Koffiegruis In Groep Slot

De eenvoudigste manier om deze restjes te verwijderen is met een recht of rond borsteltje. Daarna flush je nog een keer zodat alle restjes zeker weggespoeld zijn.

Groephead Restjes Verwijderen

Om je espressomachine dan aan de binnenkant te reinigen, plaats je een “blinde filter” in je filterhouder, dit is een filter zonder gaatjes. Hierin doe je ongeveer 2 gram reinigingspoeder, vervolgens plaats je de filterdrager in de groep en zet je de machine aan. Door de blinde filter kan het water niet uit de portafilter lopen, en zal het product dus de leidingen aan de binnenkant van de espressomachine reinigen. Dit noemen we backflushen.

Reinigingspoeder In Blindfilter
Onderhoud Van Je Espressomachine &Amp; Accessoires

Je herhaalt dit een 5tal keer gedurende 10 seconden. Je haalt de filterdrager uit de groep, spoelt water door de shower screen en dan herhaal je heel het proces nog een keer, maar zonder product. Nu is je machine volledig gereinigd en gespoeld. Mochten er toch deeltjes van het product achterblijven in de machine, kan je gerust zijn. Het poeder is namelijk niet schadelijk voor de machine of voor de koffiedrinker.

Omwille van het hoge volume aan espresso’s dat de machine dagelijks verwerkt, moet een professionele espressomachine in een espressobar zeker dagelijks volledig met product gereinigd worden. Als thuisbarista zet je misschien eerder 1 à 4 koffies per dag. Daarom hoef je niet elke dag met product te backflushen, doe dit (net als bij de losse onderdelen) slechts om de twee weken. Een thuismachine te vaak reinigen met product kan namelijk ook nefast zijn voor de machine en smaak van de koffie.

Molen

Molen

De gebrande koffiebonen starten hun reis in de molen. De belangrijkste onderdelen om proper te houden zijn de hopper (hier doe je de ongemalen bonen in) en de maalschijven. Een propere hopper en maalschijven zijn belangrijk om een goede espresso te zetten.

Hopper

Hopper

Niet-gemalen bonen geven kleine olie-deeltjes af, en deze deeltjes stapelen op aan de binnenkant van de hopper. Na verloop van tijd kunnen deze oliedeeltjes oxideren en een ranzige smaak afgeven op de bonen. En dit zelfs vooraleer de bonen nog maar gemalen zijn! Het is dus belangrijk om ongeveer twee keer per jaar je hopper te reinigen. Je sprayt reinigingsproduct op een propere doek en veegt de binnenkant van je hopper grondig af. De hopper hoeft niet extra nagespoeld te worden, hij is dan meteen klaar voor verder gebruik. Het product heeft geen impact op de smaak van de bonen en je uiteindelijke espresso.

Maalschijven

De maalschijven malen de koffiebonen in heel kleine deeltjes tot een fijn (espresso)poeder. Tijdens het maalproces blijven een aantal van die deeltjes tussen de schijven plakken. Als deze deeltjes zich opstapelen, ga je na verloop van tijd minder precies malen, en ook de scherpte van de schijven lijdt er onder. Zo kan je de bonen niet consistent malen en besteed je onnodig veel tijd aan het bijstellen van je molen.

Maalschijven

Als je molen een viertal keer per dag bonen maalt, reinig je best elke zes maanden je molen. Hiervoor bestaat een poeder dat je net als koffiebonen maalt. De kristallen in het product verwijderen de opgebouwde oliedeeltjes en reinigen de maalschijven. Mochten er toch deeltjes van die kristallen in de molen achterblijven, heeft dit geen effect op je espresso. Het product is food-safe, glutenvrij en laat geen smaak achter. De maalschijven met een borsteltje afborstelen en stofzuigen is ook een eenvoudige manier om alles netjes te houden.

Gaskets en shower screens

Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je espressomachine is het belangrijk om niet alleen consistent te reinigen, maar je gaat ook best na of er eventueel onderdelen vervangen moeten worden. De belangrijkste onderdelen om te controleren zijn de shower screens en de gaskets.

Backflushen van je machine zal je al een eind verder helpen, maar zelfs met zorgvuldige reiniging zal je je shower screen eens moeten vervangen. Olie-deeltjes kunnen zich opstapelen op de shower screen, en we weten ondertussen dat deze de smaak en kwaliteit van de espresso beïnvloeden. Die deeltjes kunnen zelfs de shower screen op sommige plaatsen verstoppen, wat leidt tot een ongelijke waterflow en dus ongelijke extractie. Kijk dus tijdens je dagelijkse reiniging of het water bij het spoelen gelijkmatig door de shower screen loopt. Maar het is sowieso een goed idee om jaarlijks (of tweejaarlijks, afhankelijk van hoeveel koffies je zet) te controleren of je de shower screens best vervangt.

Hetzelfde geldt voor de gaskets of afsluitingen. Dit zijn de ringen die zorgen voor een goede dichting tussen de filterhouder en de groep. Rubberen gaskets verharden na veelvuldig gebruik en dit zorgt voor barsten in de ring. Een goed alternatief voor rubber zijn siliconen gaskets. Silicone is een soepeler materiaal dat niet verhardt, en is dus een interessante investering voor jouw machine.

Je vindt hier een overzicht terug van de verschillende screens en gaskets geschikt voor jouw thuismachine.

Stoompijp – automatische stomer – pitcher

Onderhoud Van Je Espressomachine &Amp; Accessoires

Als je thuis wel eens melkbereidingen maakt, weet je waarschijnlijk al dat de melkresten van gestoomde melk hardnekkig blijven plakken op je materiaal. Wanneer melk opwarmt, verandert namelijk de textuur ervan en zet het af op al het materiaal dat de melk verwarmt. Dit kan dus de stoompijp zijn, een automatische opschuimer, maar ook de melkkan waarmee je opgiet. De resten van de warme melk zijn helaas een goede voedingsbodem voor bacteriën. Het is dus erg belangrijk om al je “melkmateriaal” grondig te reinigen, en dit elke dag dat je het gebruikt

Tijdens het gebruik van de stoompijp maak je deze telkens grondig schoon met een microvezeldoekje. Deze doekjes zijn speciaal ontworpen om melkresten te verwijderen. Let wel dat je dit doekje enkel gebruikt voor de stoompijp voor hygiëne. Een microvezeldoekje kan verder je ook gebruiken voor het proper houden van je werkoppervlak, het schoonmaken van de buitenkant van de espressomachine, het netjes houden van de driptray,…

Onderhoud Van Je Espressomachine &Amp; Accessoires
Onderhoud Van Je Espressomachine &Amp; Accessoires

Naast algemene hygiëne en food safety houdt een grondige reiniging je materiaal ook performanter. Het reinigen van bijvoorbeeld de stoompijp met speciaal reinigingspoeder zorgt voor een sterkere stoomkracht. Zo duurt het stomen van de melk minder lang en dus gaat de textuur van je gestoomde melk er op vooruit.

Genieten Van Zelfgemaakte Cappucino

En zo smaakt die zelfgemaakte cappuccino nog veel beter!

Onderhoudstabel

Deze tabel geeft je een handig overzicht welke onderdelen je wanneer moet reinigen. We baseren ons hier op een espressomachine voor thuis die 1 à 4 koffies per dag zet.

 DAGELIJKSTWEEWEKELIJKSHALFJAARLIJKSJAARLIJKS
Backflush zonder productOnderhoud Van Je Espressomachine &Amp; Accessoires   

Backflush met product


 Onderhoud Van Je Espressomachine &Amp; Accessoires  

Stoompijp / automatische stomer / melkkannen

Onderhoud Van Je Espressomachine &Amp; Accessoires   

Filter zonder product

Onderhoud Van Je Espressomachine &Amp; Accessoires   

Filter met product

 Onderhoud Van Je Espressomachine &Amp; Accessoires  

Filterdrager zonder product

Onderhoud Van Je Espressomachine &Amp; Accessoires   

Filterdrager met product

 Onderhoud Van Je Espressomachine &Amp; Accessoires  

Maalschijven

  Onderhoud Van Je Espressomachine &Amp; Accessoires 

Hopper

  Onderhoud Van Je Espressomachine &Amp; Accessoires 

Showerscreen*

   Onderhoud Van Je Espressomachine &Amp; Accessoires

Rubber*

   Onderhoud Van Je Espressomachine &Amp; Accessoires

*Jaarlijkse controle en indien nodig vervangen