Latte Art Workshop Antwerpen

Cross Roast Talks

Lees hier alles wat je altijd al wilde weten over koffie!

SPECIALTY COFFEE

Specialty coffee is een vertakking binnen de algemene koffie industrie, en is met haar ontstaan rond het jaar 2000 nog een vrij jonge ontwikkeling. Rond dat jaar ontstond er binnen een industrie die louter gericht was op kwantiteit een nieuwe beweging die koffie als kostbaar product centraal stelde en bovenal kwaliteit op de eerste plaats zette. Specialty koffie is de afgelopen twee decennia enorm gegroeid en blijft zich ontwikkelen dankzij innovatie binnen de industrie en toenemende belangstelling bij de consument. Toch blijft het een niche, met een aandeel van maar 5% van de hele industrie en 95% aan commodity of commerciële koffie als grote tegenpool.

Specialty koffie gaat voor kwaliteit, met complexere, hoog aromatische koffies als resultaat. Fruitige of florale smaken, intense chocolade of zachte nootachtige toetsen, kruidig of acide, specialty koffies bieden een brede waaier aan interessante tasting notes die blijven verbazen. Naast smaak en kwaliteit legt specialty koffie zich ook toe op traceerbaarheid of traceability.

Dit betekent dat je precies weet van waar je koffie komt. Niet enkel uit welk land, maar ook van welke regio en exacte koffieplantage. Je weet wie de farm owner is, hoe de koffie is verwerkt en door welke handen de bonen zijn gegaan voor ze bij jou terechtkomen. Het hele proces van plantage tot koffiebranderij is erg transparant, wat zich ook vertaalt in een correcter financieel plaatje. Specialty koffie boeren worden beter verloond, wat hen de ruimte geeft om te blijven investeren in hun plantage en verwerkingsprocessen. En dit komt natuurlijk de kwaliteit van de koffieboon enkel ten goede.
Ook krijg je de kans om als aankoper van specialty koffie een sociale impact te maken. De winst wordt niet enkel in de plantage geïnvesteerd, maar je kan ook samen met de lokale community werk maken van vernieuwen van waterzuiveringssystemen, het renoveren van scholen of ziekenhuizen.

Hier vind je alle blogs terug die specialty koffie als product centraal stellen. Je leest hier meer over origines en blends, over verschillende verwerkingsmethodes en nog veel meer. Happy reading!

De Koffie Seizoenen
Specialty coffee

De koffie seizoenen

April 2023

“Net als andere soorten fruit, is ook koffie een seizoensproduct. Lees hier meer over het seizoensgebonden karakter van koffie en ontdek wanneer jouw favoriete koffie op z’n best is!

Leer meer
Specialty Coffee
Specialty coffee

Koffiemenu

Juli 2023

In deze blog overlopen we de koffies die je in zowat elke koffiebar op de menukaart kan terugvinden. We delen de kaart op in twee grote categorieën: black en white.

Leer meer
Verwerkingsmethoden
Specialty coffee

Verwerkingsmethoden

april 2023

Ooit al gehoord van natural, washed of honeyprocessed? Al eens anaerobic horen waaien in je lokale koffiebar? Wat dit allemaal precies betekent leer je hier.

Leer meer
Jute Koffiezak Met Decaf Bonen
Specialty coffee

All about decaf

januari 2023

Decafeïne heeft helaas niet altijd een goede reputatie. En hoe wordt decafeïne koffie nu eigenlijk gemaakt? Daar kan je hier meer over lezen.

Leer meer
Blend Versus Single Origin
Specialty coffee

Blend vs single origin

september 2022

“Wat is eigenlijk het verschil tussen “blend” en “single origin”?” Een vraag die onze barista’s in Caffe Mundi wekelijks te horen krijgen en graag beantwoorden!

Leer meer
Specialty Coffee
Specialty coffee

Iced black coffees

augustus 2022

Cold brew, cold drip, iced americano, iced filter en nitro. Het zijn termen die je misschien al hebt horen vallen, maar wat houden ze precies in.

Leer meer
Wat Is Cascara
Specialty coffee

Wat is Cascara?

juni 2022

Cascara is al vele jaren gekend in de specialty coffee wereld, maar kent nu pas een voorzichtige introductie bij het grotere publiek.

Leer meer