Specialty Coffee

Specialty Coffee

Lees hier alles wat je altijd al wilde weten over specialty koffie!

Cascara

Cascara

Cascara is al vele jaren gekend in de specialty coffee wereld, maar kent nu pas een voorzichtige introductie bij het grotere publiek. Cascara is een koffiebes, die eens gedroogd in verschillende drankbereidingen kan worden gebruikt, van warme thee tot frisse cocktail. Meer weten over cascara? Lees hier verder!

Wat is cascara?

Letterlijk vertaald vanuit het Spaans naar het Nederlands betekent cascara “schil” of “bolster”. Cascara is de gedroogde schil of vruchtvlees dat rond de koffiebes zat. Bij het ontpulpen van de koffiebonen uit de bes blijft het omhulsel over. Dat wordt dan in de zon te drogen gelegd en het eindresultaat is dus cascara! Van gedroogde cascara kan je een uniek, zoetig drankje maken, maar is het nu koffie of eerder thee?

Detail Cascara

Ook al wordt het gemaakt van een deel van de koffieplant, heeft cascara zeker geen koffiesmaak. De smaak wordt vaak vergeleken met die van hibiscus of rozenbottel, en is over het algemeen zoet en fruitig. Toetsen van kers, aalbes, mango en geel steenfruit komen ook vaak terug. De combinatie met meer diepe aroma’s zoals tabak en zacht hout geven cascara haar unieke profiel.

Ook heeft het een veel lager cafeïnegehalte dan koffie. Maar cascara is ook niet helemaal een “echte” thee, net omdat het niet van de theeplant komt. En omdat een koffieplant of koffiebes geen kruid is, valt het ook al niet onder de categorie kruidenthee. Je kan cascara dus het beste omschrijven als een soort fruit infusie of fruit tisane.

Sommige koffieplantages gebruiken gecomposteerde cascara als meststof voor de koffieplanten, maar vaak worden de koffiebessen gewoon weggegooid en zijn ze slechts een bijproduct van heel het productieproces. Het gebruiken van cascara in drankjes draagt dus bij aan een meer eco-bewuste manier van werken in de specialty coffee wereld. Let wel, je kan enkel de biologische koffiebessen gebruiken om cascara bereidingen mee te maken. Eens de koffieplant behandeld is met pesticiden, is het uit den boze om de bessen nog verder te verwerken voor consumptie.

Cross Roast krijgt haar cascara vanuit de direct trade met de Satemwa Tea & Coffee Estate in Malawi. Je kan hier meer lezen over wat direct trade precies is en hoe onze samenwerking met Satemwa verloopt.

Hoe kan je cascara drinken?

Je kan cascara op verschillende manieren drinken: puur in de vorm van een fruitig, warm drankje, als concentraat in een tropische cocktail of als basis voor een verfrissende iced tea bijvoorbeeld. In tegenstelling tot koffiebonen (waarbij er erg precieze recepten worden uitgewerkt voor verschillende bereidingen) heeft cascara geen specifieke richtlijn waar je je aan moet houden. En dat is ook net het leuke eraan! Experimenteer zelf met de verhouding water en cascara naargelang hoe sterk je de smaak wil. Begin bijvoorbeeld met 8 gram cascara op 200 gram heet water voor een lichter drankje, en proef het verschil met een recept op basis van 14 gram cascara. Doorgaans laat je de gedroogde bessen zeker 4 minuten trekken.

Cascara

Caffe Mundi heeft voor de warme zomermaanden de cascara van Cross Roast verwerkt in een leuke mocktail. Wil je die graag zelf thuis eens maken? Ontdek hier het recept voor een Stormy Cascara.