Specialty Coffee

Specialty Coffee

Lees hier alles wat je altijd al wilde weten over specialty koffie!

Wat staat er op de kaart in een koffiebar?

Wat Staat Er Op De Kaart In Een Koffiebar?

Niets zo heerlijk als van je favoriete koffie genieten in je vaste koffiebar! Ook in Caffe Mundi merken we dat de meeste van onze klanten hun vaste bestelling hebben. Dat is ook voor de barista’s leuk, want we weten perfect welke koffie we mogen maken voor onze vaste klanten zonder het maar zelfs te hoeven vragen!
Toch merken we dat klanten soms uit voorzichtigheid bij hun vaste dagschotel blijven. Want wat is een flat white nu eigenlijk? En wat is het verschil ook alweer tussen een latte en latte macchiato? Omdat niet iedereen weet wat al die drankjes op de kaart precies zijn, is er vaak een drempel om eens iets nieuws te proberen.

Alle Koffietjes Samen

Black

Espresso en doppio

Een espresso is een erg geconcentreerde vorm van koffie, die je maakt door heet water onder erg hoge druk (9 bar druk, om precies te zijn) door fijngemalen koffie te duwen. Een espresso is een klein “shotje” koffie, met meestal maar rond 20 à 25 ml in het tasje. In één slokje op dus!

Een doppio is simpelweg een dubbele espresso, dus rond de 40 à 50ml.

Een espresso bevat doorgaans dubbel zoveel vloeibare koffie in de tas als je gemalen koffie gebruikt hebt. Stel dat je 18 gram koffie maalt, zet je de espresso zo dat er idealiter zo’n 36 à 40 gram drinkbare espresso in de tas zit. Een verhouding van 1 op 2 dus.

Een goede espresso is enorm belangrijk voor de rest van de koffiekaart. Het is namelijk de basis voor alle andere drankjes die je op de kaart kan vinden, van een americano tot een flat white tot een latte. Het is niet de bedoeling de smaak van de espresso te “camoufleren” of compenseren met melk, maar wel dat je er aan kan toevoegen en de smaak kan verrijken.

P.S.: Het is espresso, niet expresso ?

Wat Staat Er Op De Kaart In Een Koffiebar?

Sommige mensen drinken graag erg sterke americano’s, andere voegen dan weer dubbel zo veel water toe voor een zachtere koffie. Daarom geven we in Caffe Mundi graag het hete water apart: zo kies je zelf hoe sterk of zacht je de americano drinkt!

Lungo

Een lungo is ook een zwarte koffie, maar dit drankje zie je minder vaak terug in espressobars. Wat is het verschil tussen een americano en een lungo? Bij een lungo wordt er in verhouding veel meer water door de koffie geduwd, je krijgt een soort van “uitgerekte” espresso. De verhouding is niet meer een van 1/2 , maar bijvoorbeeld 1/3 of zelfs meer. Je gaat bijvoorbeeld weer 18 gram gemalen koffie gebruiken, maar de espresso zo zetten dat er 60 gram koffie in de tas zit. Je hebt dus een grote tas koffie die een stuk zachter van smaak is.

Persoonlijk verkiezen wij de americano. Je vertrekt hier van een goede basis – een espresso in balans – die je dan verzacht. Zo blijft de smaak van de koffie behouden, terwijl een lungo vaak bitterder en tegelijk waterachtig is. Een lungo vraagt ook om een totaal ander koffierecept op vlak van maalgraad en doorlooptijd, dus als je dit als koffiebar wil aanbieden heb je een aparte molen nodig die je enkel gebruikt om lungo’s mee te zetten.

Filter

De filterkoffie is het buitenbeentje in dit overzicht. Het is namelijk de enige black coffee die niet espresso based is, en dus niet aan de hand van een espressomachine wordt gezet. Een filter is een andere soort zetmethode die ook wel slow coffee wordt genoemd. Voorbeelden van filtermethoden zijn de V60, Aeropress, French Press en Chemex. De barista giet hier water met de hand op over de gemalen koffie. Een filterkoffie is haast het tegenovergestelde van een espresso. Niet een geconcentreerd shotje onder hoge druk, maar een bijna thee-achtig en langzaam opgegoten drankje.

Filterkoffie Is Het Buitenbeentje
Filterkoffie is enorm populair in koffiebars, vraag zeker aan de barista welke bonen geschikt zijn om op filter te drinken.

White

De naam zou komen van klanten die bij de Australische barista’s een “white coffee, flat” bestelden, waarbij ze graag een koffie met minder schuimige melk wilden dan een klassieke cappuccino. Zo werd de flat white geboren: een dubbele espresso met gestoomde melk en maar weinig melkschuim of minder foamy melkschuim dan de cappuccino. Een flat white heeft dus meer espresso dan een cappuccino, de koffie smaakt bijgevolg wat harder door. De verhouding komt ongeveer neer op 1/2 espresso en 1/2 gestoomde melk.

Wat is dan het verschil tussen een dubbel shot cappuccino en een flat white?

Vooral het melkschuim, want dat is bij een flat white dus minder of dunner dan een cappuccino. Een cappuccino heeft idealiter minstens een centimeter melkschuim, bij een flat white is dat maar een halve centimeter of zelfs minder.

Wat Staat Er Op De Kaart In Een Koffiebar?Latte en latte macchiato

Een latte is het meest milky drankje op heel de kaart, en wordt in de volksmond een “koffie verkeerd” genoemd. Soms valt er nog wel eens een “lait russe”, maar deze term wordt eerder door de oude garde gebruikt. Ook een latte heeft een espresso als basis, maar er zit veel meer warme melk bij dan de andere whites: eerder een verhouding van 1/5 espresso en 4/5 gestoomde melk en melkschuim, of zelfs meer. Het resultaat is een heel zacht, melkig drankje waarin je de koffie het minste proeft. De latte heeft net als een cappuccino een flinke laag melkschuim. Voor klanten die graag de koffie wat meer proeven maar toch een grotere tas willen dan een cappuccino is een latte met een dubbele shot espresso een goede keuze.

Latte En Latte Macchiato

Wat is dan het verschil tussen een latte en een latte macchiato?

Deze vraag krijgen onze barista’s in Caffe Mundi wel regelmatig te horen. Beide drankjes hebben evenveel koffie en evenveel melk, maar het is vooral de manier waarop je ze bereidt dat het verschil maakt. Bij een latte doe je de gestoomde melk bij de espresso en meng je al gietend de koffie en de melk, net als bij een cappuccino. Bij een latte macchiato giet je eerst de gestoomde melk in de tas, om daarna pas voorzichtig de espresso in de melk te gieten. Dan krijg je een drankje met laagjes: een laag warme melk, een laag melkschuim en een laagje espresso dat tussen de melk en het melkschuim zweeft. Het melkschuim van een latte machiatto is dan meer milky van smaak dan bij een latte, waar er ook al koffie door het melkschuim gemengd zit. Maar als je eens goed met je lepel door een latte macchiato roert, heb je eigenlijk een latte ?
Net zoals bij een espresso macchiato, verduidelijk je best even dat je een latte macchiato wil. Als je zin hebt in een zachte koffie met veel melk is een klein shotje espresso met wat schuim misschien een tegenvaller.

Latte Macchiato En Espresso Macchiato

Er zijn trouwens geen afgesproken regels over hoeveel melk een cappuccino of latte moet bevatten om zo genoemd te worden. Er zijn wel wat richtlijnen, zoals het verschil in melkschuim bij een cappuccino en flat white, of de 50/50 verhouding espresso/melk bij een cortado. Maar de ene koffiebar serveert een latte in een grotere tas dan de andere, en je hebt misschien al gemerkt dat jouw favoriete bar een “straffere” cappuccino maakt dan die om de hoek. Iedereen heeft zo wat z’n eigen voorkeur, dus test vooral uit wat jou het meeste smaakt. Je kan misschien aan de barista vragen in welk tasje ze een drankje serveren: op basis daarvan kan je al dan niet om een dubbele espresso vragen als jij bijvoorbeeld graag een sterkere cappuccino drinkt.

Blend versus origine

Blend Vs Single Origin CartoonIn sommige espressobars – zoals in Caffe Mundi bijvoorbeeld – heb je de keuze tussen een blend en een origine voor je koffie naar keuze. Een blend is een mengeling van verschillende bonen en heeft vaak een gebalanceerde smaak die goed tot z’n recht komt bij zwarte of witte koffies. Een blend is namelijk bedoeld als een soort allemansvriend voor alle drankjes op de koffiekaart.
Als je voor een origine kiest, kies je voor een koffie met een specifiek smaakprofiel. Je koffie zal dus bijvoorbeeld fruitiger zijn van smaak, of net meer toetsen van chocolade of noten bevatten of weer heel floraal zijn. Smaken verschillen natuurlijk, maar niet alle origines combineren even goed met melk. Als je zin hebt in een cappuccino kies je misschien liever voor een klassieke Colombia of Guatemala, waar de gestoomde melk de ronde, chocoladige tasting notes goed aanvult en versterkt. Wil je echt de kenmerken van de origine op z’n puurst proeven? Dan is een espresso of een filter een goede keuze: hier komen de smaken het beste tot hun recht.

In deze blog gaan we wat dieper in op de verschillen tussen blends en single origins.

Andere drankjes

De meeste koffiebars hebben hun eigen typische koffiedrankjes op de menukaart staan, en deze wisselen vaak met de seizoenen mee. Hier zijn geen regels voor, het is net leuk voor barista’s om creatief met koffie aan de slag te gaan! De volgende drankjes heb je waarschijnlijk al eens zien passeren bij je favoriete koffiebars.

Chocolade cappuccino of mocha

Dit is een zoete, winterse variant op de cappuccino. De barista voegt (pure) chocolade toe aan de espresso en mengt tot de chocolade is opgelost. Vervolgens wordt de gestoomde melk toegevoegd.

Espresso tonic

Dit is exact wat je denkt dat het is: bittere tonic met een shotje espresso mee in het glas. Voor de liefhebbers, maar enorm verfrissend!

Affogato

Koffie als dessert? Yes please! Een affogato is een bolletje vanille ijs met een espresso, en bij Caffe Mundi werken we het graag af met wat amandelschilfers.

Affogato

Iced cappuccino en iced latte

Je favoriete cappuccino of latte, maar dan on the rocks. Tijdens de warme zomerdagen zijn deze iced drankjes dé favoriet in koffiebars.

Benieuwd naar welke iced zwarte koffies je allemaal tijdens de zomermaanden kan drinken? In deze blog hebben we alle iced blacks op een rijtje gezet voor jou.

Ziezo, nu ben je klaar om heel de koffiekaart eens leeg te drinken in jouw favoriete koffiebar! Vraag de barista zeker om tips of welke koffie haar favoriet is, zo ontdek je misschien je nieuwe vaste bestelling!

Koffiekaart Eens Leeg Te Drinken