Recepten

Onze recepten en die van Caffe Mundi

Iced filter recept

Iced Filter Recept

Tijdens de zomermaanden ruilen we massaal onze warme cappuccino’s en espresso’s in voor iced koffies. Dezelfde cafeïne shot en heerlijke koffiesmaak, maar dan in een verfrissend jasje om de warme temperaturen tegen te gaan – heerlijk! De klassieke iced cappuccino’s en iced lattes zijn de meeste mensen wel bekend, maar er zijn ook tal van verfrissende zwarte iced koffies. Een absolute favoriet is de iced filter.

Een iced filter of flash brew is een ideale methode voor wanneer je snel een koude filterkoffie wil drinken. De techniek is dezelfde als een klassieke hete drip of pour over koffie, maar een deel van de totale hoeveelheid water is bij een iced filter ijs. Net zoals er veel verschillende warme pour over recepten te vinden zijn, bestaan er ook een hele reeks iced filter recepten. Je recept hangt vooral af van welke koffiebonen je gebruikt, maar een goede basisregel is 30% tot 40% ijsblokken en 60% tot 70% heet water.

Meer weten over iced black coffees? Lees het hier!

Iced filter recept

Iced Filter

Je vult je serveerkan al met de nodige hoeveelheid ijs, en verder maak je je pour over op de serveerkan met heet water, net zoals je altijd doet bij een pour over (zoals een V60 of Kalita). Ook hier speel je best met je maalgraad en hoeveelheid koffie, maar het resultaat is een frisse filterkoffie waarin je goed de specifieke tasting notes van de koffie terugvindt. Iced filter heeft ook een lichtere body en doorgaans meer aciditeit.

Hieronder hebben we een recept uitgewerkt voor een iced filter met de Cross Roast koffie Guatemala van de El Peñón plantage. De fruitige en florale smaken van de El Peñón komen goed tot hun recht op zowel warme als koude filter. Als je dus voor de eerste keer een iced filter probeert te zetten, is deze koffie een absolute aanrader!

Recept:

  • Plaats de papieren filter in de V60 en spoel de filter met heet water.
  • Maal de koffiebonen medium-fijn (iets fijner dan je de koffie normaal zou malen voor een hete V60) en voeg de gemalen koffie toe aan de V60.
  • Weeg 120 gram ijsblokken in de serveerkan en plaats de V60 op de serveerkan.
  • Start de timer en giet 40 à 50 gram heet gefilterd water op de gemalen koffie en zorg ervoor dat alle koffie nat is. Roer voorzichtig om mogelijke klonters te breken en laat 30 seconden bloomen.
  • Giet na 30 seconden verder op in kleine cirkels tot 120 gram.
  • Wacht ongeveer 20 seconden en giet verder tot 180 gram. Roer voorzichtig en laat de koffie door de filter druppen. De brewing time duurt rond de 2:30 minuten.

Geniet van je iced filter!

+
Uitverkocht
 11,50 22,50 incl. BTW

Guatemala – El Peñón

Met deze koffieplantage hebben we een direct trade relatie die is ontstaan na ons bezoek aan Guatemala in 2020.

De passie die Ivan en zijn vrouw Claudia uitstraalden tijdens ons bezoek aan hun finca was fantastisch. Dit wordt zeker een partnership voor het leven gezien de vele plannen die dit koppel heeft om zijn Finca nog te optimaliseren.

Daar kan je hier meer over lezen!

Origin Trip